Black Mirror

Even geverifieerd wat er op mijn blog allemaal onder de tag ’televisie’ hangt. Het zal weinigen verwonderen dat je daar voornamelijk Scandinavische scrimi à la The Bridge, The Killing, Varg Veum en Borgen (niet meteen crimi, doch Scandi) aantreft. Met daarnaast wat verslagen over bijgewoonde opnames en een pak losse bedenkingen.

Vandaag wou ik toch nog wat woorden kwijt over een – welk adjectief zou ik gebruiken? – boeiende driedelige reeks die in december 2011 origineel uitgezonden werd op Channel 4 en in de zomer van 2012 op Canvas. Mijn digicorder stond geprogrammeerd, maar door onze verhuis en bijgevolg een maandje Telenetloos wezen miste ik de eerste Belgische uitzending. Het voordeel aan “Alle episodes” programmeren, is dat elke rerun ook op de digicorder landt. En zo zag ik onlangs Black Mirror ineens alsnog verschijnen…

Black Mirror is een driedelige televisiereeks van Charlie Brooker. In tegenstelling tot wat een gemiddelde mens van driedelig verwacht, vertelt Charlie in elke aflevering een ander verhaal. Hij wil daar nog het volgende over kwijt…

“each episode has a different cast, a different setting, even a different reality. But they’re all about the way we live now – and the way we might be living in 10 minutes’ time if we’re clumsy.”

Toen ik onlangs met mijn collega’s over deze reeks sprak, had ik vooral hun onverdeelde aandacht toen ik op de eis voor de ontvoerde prinses in de eerste aflevering kwam. Maar laat zeker niet na om ook de andere episodes te checken!

aflevering 1 – The National Anthem

Een Britse prinses wordt ontvoerd. Haar ontvoerder – een kunstenaar – eist in ruil voor haar vrijlating dat de premier geslachtgemeenschap heeft met een varken. Live op televisie, op alle kanalen. Ik druk het beleefd uit.

aflevering 2 – 15 Million Merits

Een wereld waar iedereen in cellen woont en op hometrainers fietst om punten (‘merits’) te verzamelen die je kan inruilen. 15.000.000 punten geeft je recht op een deelname aan de talentenshow Hot Shot, waar je toekomst bepaald wordt door een driekoppige jury.

aflevering 3 – The Entire History of You

Quasi alle protagonisten leven met een ingeplante chip (‘grain’) die ervoor zorgt dat je herinneringen terug kan ophalen uit je geheugen door middel van een re-do. Wanneer een man z’n vriendin plotseling wantrouwt met een jeugdvriend, gebruikt hij deze technologie om de waarheid te achterhalen.

Neem na elke aflevering wel even de tijd om rustig adem te halen. Beklijvend!