Café Corsari

Freek Braeckman en Thomas De Soete, twee Gentenaars die een praatshow presenteren in het Antwerpse Zuiderpershuis: Café Corsari – met de ontzettend ondankbare eer om de opvolger van De Laatste Show te zijn. Maar ze beredderen zich met brio, dat boeiende duo. In levende lijve merk je een tikkeltje stress – tot uiting komend in parelende zweetdruppels en een vergeten bril. Jawel, Thomas presenteert op maandag 22 oktober de eerste 10 minuten zonder en daarna met hipstermontuur.

Wanneer ik rond 18u30 in Antwerpen arriveer, parkeer ik meteen gratis op de gedempte zuiderdokken – loodrecht tegenover ’s Vlaanderenlands op dit moment meest bekeken café. Wat een luxe! Ik zet nog even koers richting Revista voor een glas cava en Yam Thai voor een lichtjes pikant avondmaal vooraleer om 20u30 present te geven in het Zuiderpershuis. We staan helemaal onderaan de lijst – last-minute toegevoegd dus.

Waarom op ’t nippertje? Pas vrijdagnamiddag (een werkdag op voorhand) vroeg ik de tickets aan via de website van één. Daar verifiëren ze of je al een In The Picture ID hebt en dan word je doorgesluisd naar een reservatie- en selectieplatform voor publiek, figuranten en acteurs. So far so good. Maar toen ik maandagmiddag nog niets vernomen had over onze al dan niet selectie om handjes te klappen voor Freek en Thomas, prikkelden de zenuwen toch wat. Even polsen bijgevolg via Twitter – mijn favoriete helpdesk – en het In The Picture platform zelf. Via beide kanalen kreeg ik persoonlijke confirmatie van onze stoeltjes in Café Corsari dezelfde avond, weliswaar initieel niet gelogd. Dit werd diezelfde avond tevens nog eens formeel ontkend. Soit, er zit nog een kink in de reservatiekabel.

De sfeer voelt opvallend ontspannen aan voor een liveprogramma dat nog maar z’n tweede week ingaat. De crew ademt rust uit, Freek en Thomas wel iets minder. We zoeken met onze Vedett Extra White en Lachouffe in de hand een strategisch onzichtbare zone in het publiek – en achteraf gezien zijn we daar bijzonder goed in gelukt. Wie zat er bij onze passage aan de toog van het café? Helmut Lotti – en daaraan gelinkt verrassingsgast Henny Huisman – en Kristof Windels (9 maanden lang in het spoor van BDW). Verder nog een Buffalofan en de blindencommentator met straffe livedemo.

Café Corsari bekt wel lekker; mijn gezelschap vindt het echter een gemiste kans dat ze niet meer met die legendarische persoon doen. Iets met minirokjes misschien? Anyway, ik geloof dat de Gentse boys vertrokken zijn voor een sterke reeks…