Kip à la Jamie

Elk gezin heeft zo zijn gewoontes. Dat kan fricandon met krieken zijn of boterhammen met salami én choco… Bij ons thuis was dat – ondermeer (want er wordt wat afgegeten ten huize Descamps) – kip à la Jamie. Jawel, Jamie Oliver himself.

En hoe maak je die kip?
Wel, freewheelen is de boodschap…

De basis is een volledige kip – hoe geler en hoe biologischer, hoe liever. Je smeert die overvloedig in met olijfolie. Het eigenlijke geheim zit in het ‘onderhuids kruiden’. Dat doe je door het vel van het vlees los te prutsen (niet het meest aangename keukenwerkje) en de verse kruiden (rozemarijn, basilicum, marjolein, oregano, dragon, peterselie, whatever) met de vingers onder die huid te duwen. Hetzelfde doe je met peper en zout – een souschef is hiervoor wel welkom. Jamie bindt de kip ook op en duwt nog een citroen in de holte, maar bij gebrek aan beiden laat ik dat achterwege.

Vervolgens plaats je de kip in een voorverwarmde oven van 225°C. Eerst 10 minuten op de borst en daarna nog ongeveer een uurtje op de rug. Tijdens het bakken hou je de kip best nauwgezet in het oog – al is het maar omwille van de esthetiek…

Het tweede mysterie van dit gerecht ligt in het meebakken van koolhydraten en groenten. Vandaag kreeg onze kip het gezelschap van – in volgorde van hardheid en bijgevolg toevoeging – krielaardappelen, wortelen, champignons, groene en rode paprika, tomaat.

Na 75 minuten verschijnt op tafel een ovenplaat met een perfect gebakken kipje en van dat perfectionisme doordrongen groentjes. Serveer met een slaatje en een lekker wijntje!

2 thoughts on “Kip à la Jamie

Comments are closed.