Groenten uit Balen

Een film van Frank Van Mechelen

Mijn zwak voor Vlaamse film steek ik niet onder stoelen, banken of zo van die comfortabele bioscoopzetels. Bij een vorige passage in de cinema – voor het tevens Vlaamse Hasta La Vista – trailerden ze al voor ‘Groenten uit Balen’. Mijn lief en ik knikten goedkeurend en planden meteen ons volgende filmavondje. Gisteren dus.

‘Groenten uit Balen’ vertelt het verhaal van de staking in de Balense zinkfabriek Vieille Montagne zo’n veertig jaar geleden. Het verhaal van de fabrieksarbeiders Jan, Piet, Kris, Rick, … – gelinkt aan het ABVV, het ACV of het stakingscomité. Het gezin van Jan: zijn vrouw Clara, zijn dochter Germaine, zijn inwonende vader. De linkse studenten die de kant van de arbeiders kiezen.

Een lach, meteen daarna je al schuldig voelen omdat je überhaupt gelachen hebt. Een traan, die ik dacht te ontwaren bij mijn lief doch hij ontkende met klem.

Trouwens tevens een waar festijn voor de retro-adepten onder ons.
De kledij, de interieurs, de auto’s. Puik!

Handjes op elkaar trouwens voor de acteerprestaties van de coiffuregewijs zwartgeverfde Stany Crets en Evelien Bosmans. Deze ultraknappe actrice duikt tegenwoordig op in ‘Rang 1’, ‘Red Sonja’ en nu dus in een langspeelfilm. Een ware revelatie waar we hopelijk nog veel van zullen genieten.

Met ‘Groenten uit Balen’ hebben we bijgevolg wederom een eigenbodems pareltje! En dan doet het er eigenlijk niet toe dat de trailer in mijn herinnering een staking bij een groentenveiling inhield. Tja, dat zal mijn post-Katarakt-syndroom wel zijn…