Tisvis – Oesterbar en meer (gesloten)

Op een vrijdagmiddag besluit ik samen met een vriend om de lunch bij Tisvis – Oesterbar en meer in de Burgstraat uit te testen. Deze nieuwe in de Gentse foodscene trok op Facebook mijn aandacht met onder andere een ‘lunch offer’: 20% korting bij de vermelding ‘eene mè hesp’. Zo’n humor kan ik wel appreciëren…

2016-01-15 13.34.17

We parkeren bij de paters en stappen iets voor 13u00 de verder lege zaak binnen. Ik belde om te reserveren, maar dat blijkt meer dan overbodig. Op tafel ligt een briefje met daarop Zeeuwse en Franse oesters, gravad lax, krab en een verwijzing naar het krijtbord. Daar staat ook nog kreeft op. De uitbater van Tisvis meldt wel dat de krab en de kreeft niet voorradig zijn… Oei! Dat wordt een sobere lunch. Ik stel mij luidop de vraag of je je enkel met oesters kan vullen en de man reageert dat negen oesters met brood zeker voldoende zijn. Tja, moest mijn gezelschap dan nog eens brood eten…

Maar goed, doe ons maar een fles Chablis (€ 26) en voor elk de oesterwandeling (€ 12,40) om kennis te maken met de zes soorten die hij in huis heeft. Spannend! We krijgen elk een bord met zeewier, oester en citroen. Daarbij hoort ook onderstaande legende, om zeker te zijn waar we precies aan het wandelen zijn. Hij raadt ons wel aan om geen citroen toe te voegen en vanaf nummer vier tevens geen peper. Puur natuur.

2016-01-15 13.26.10

2016-01-15 13.26.35

We degusteren volgens zijn advies: traag en bewust, van nummer 1 tot en met 6. Elk exemplaar proeft zonder twijfel supervers en een tikkeltje anders, al ben ik er zeker van dat sommige experten nog meer verschil smaken. Oesters, het blijven toch fascinerende en vooral verrukkelijke schelpdieren.

Dan bestellen we het tweede deel van de lunch: extra oesters en gravad lax (€ 9). Graag nog 4 stuks van nummer 4 (€ 1,90) en 2 stuks van nummer 6 (€ 2,80). We krijgen net het omgekeerde, maar hij belooft om het anders aan te rekenen omdat de Gillardeaus toch duurder zijn. Over de ganse lijn vind ik de oesters bij Tisvis bijzonder scherp geprijsd. Gezien we de enige klanten zijn, raken we vanzelfsprekend aan de praat met de uitbater. Hij babbelt over zijn verleden als visboer en waar in Gent vis te kopen, zo onthou ik dat ik zeker eens bij Rik in de Forelstraat moet langsgaan.

2016-01-15 13.54.15

Ik zit met mijn rug naar de toog, toch kijk ik soms eens achterom om Meneer Tisvis in de weer te zien met bijvoorbeeld grote stukken zalm. Zalm ligt mij wel als vis en deze gravad lax absoluut. Hij vertelt dat de rauwe zalm drie dagen tijd nodig heeft om te trekken en te ver-gravad-lax’en. Dit moet ik thuis dringend eens uitproberen… Al vrees ik wel dat ik niet zo vlotjes kan fileren als hem.

2016-01-15 14.11.22

Ondertussen meldde hij ook dat de krab (€ 18) binnen een kwartier toch beschikbaar zal zijn en wij gaan maar al te graag op dat voorstel in. Hij vraagt of het beestje reeds gekraakt mag worden: dat klinkt handig! Ik ben een grote fan van krab, meer zelfs dan van kreeft. Met volle teugen geniet ik dus van het friemelen met onze zeevruchtenprikker om alle stukjes krabvlees er uit te halen. Beetje dippen in een mayo-achtige dressing en klaar!

2016-01-15 14.34.24

Veel enthousiasme dus over de pure producten die we eten bij Tisvis: zowel de oesters als de zalm en de krab zijn o zo vers. Twee minpunten. Eén – het is toch minder gezellig zitten als er maar één tafeltje gevuld is. Twee – het is er pokkekoud, wat doet die thee achterna in Le Jardin Bohémien deugd.

En dat lunch offer van op Facebook? Dat laat ik zo… Ik vind het te sneu om als enige klanten dan ook nog eens 20% korting te gaan vragen.

Een reactie achterlaten