Sofraya

Deze resto review schreef ik origineel in opdracht van Goesting magazine – dat maandelijks verscheen als bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De Turks-Belgische Leyla Kurhan opende op een steenworp van de Sleepstraat haar eethuis Sofraya, Perzisch voor ‘een rijk gedekte tafel waar iedereen welkom is’.

Op een volgeboekte zaterdagavond stappen we binnen in de moderne midden-oosterse atmosfeer van Sofraya. Aan de lange tafel op het verhoog kan een omvangrijk gezelschap zitten; wij krijgen een kleiner exemplaar voor onze tête-à-tête.

Eerst kiezen we een drankje, pas daarna krijgen we de eetkaart. Ik besluit om de cocktail genaamd ‘morning orgasm’ (spumante, granaatappel, rozenwater – € 7,50) te proeven, mijn vriend houdt het bij een glas Armeense witte wijn (€ 7). Daarbij horen verrukkelijke met komijn gekruide walnoten.

Als extra hapje bestel ik labne met z’atar (€ 5) vergezeld van lavash oftewel zalig lauwwarm brood.

Het zijderoutemenu (€ 36) lonkt, niettemin kiezen we toch à la carte. Graag delen we vijf gerechtjes én een fles rode wijn. Opnieuw springen de minder evidente wijnlanden in het oog: Bulgarije, Turkije, Armenië en Hongarije. Chef Leyla adviseert en laat ons zelfs twee wijnen proeven. Uiteindelijk selecteren we de Bulgaarse Black C (€ 32). Lekker pittig!

We starten sterk met forse falafels en yoghurt-harissadip (€ 6). Daarna volgt een rondje vis: gegrilde zalm met kruiden en citroen (€ 12) enerzijds, mosselen Istanbul style (€ 12) anderzijds. Ondanks het mooie korstje maakt de zalm niet echt indruk, de mosselen daarentegen… Ons zwarte goud op Turkse wijze werkt! De op de Josper geroosterde kippenbout (€ 13) typeer ik als ‘klein maar echt lekker’, het bijhorende slaatje zag ik al eerder bij de zalm. We ronden af met börek (€ 9), een verrukkelijke bladerdeegtaart gevuld met prei, feta, ui en kruiden.

De laatste glazen wijn worden uitgeschonken. Ik proef hierbij keskul, een Turks melkdessert met amandel en kokos dat koud opgelepeld wordt.

Leyla Kurhan neemt ons in Sofraya mee voor een gezellige karavaan van geuren en smaken. Een midden-oosterse must voor de fans van verfijnd Turks!

Een reactie achterlaten