Shinsen

Laat me starten met bekennen dat ik getwijfeld heb om deze blogpost te schrijven, want het voelt wat vreemd om een mening over een restaurant te formuleren wanneer de uitbaters door de Corona-maatregelen genoodzaakt zijn om hun zaak tijdelijk dicht te doen… Er staan nog een aantal restaurants op mijn ‘to blog’ lijstje, omdat ik er door de drukte van de voorbije maanden en een sneeuwvakantie (niet in Noord-Italië of Ischgl) met slechte WIFI niet toe gekomen ben. Uiteindelijk heb ik beslist om deze blogposts wél te schrijven: misschien kan het een duwtje in de rug zijn om – wanneer we terug uit eten kunnen – bij dit specifieke restaurant te reserveren. Tegelijk is het voor mezelf ook een manier om een paar etentjes van de voorbije maanden opnieuw te beleven bij gebrek aan beter – al geniet ik momenteel nog wel van het huiselijkheid. 

Ik spreek met één van mijn favoriete ex-collega’s af bij Shinsen in de Nederkouter, voor beiden makkelijk te voet bereikbaar vanaf ons kantoor. Ze waarschuwt mij dat we er best op tijd arriveren wegens slechts enkele plaatsen beschikbaar aan het raam. Dus ik stap stipt op het middaguur binnen en installeer me aan de eettoog bij het raam. Voor de rest ademt de zaak vooral take away met de ruimtevullende koeltoog en achteraan een kookzone.

Naar goede gewoonte deed ik wat online research op voorhand: de rice bowls lijken mij een goede deal en de onigiri intrigeren mij. Dat vertaalt zich ook in mijn bestelling… Voor mij graag een rice bowl met Japanese meatballs (€ 9,50) en een onigiri chili shrimp (€ 4). Qua drankjes houden we het beiden op een bruisende Spa (€ 1,50).

Rice bowl met Japanese meatballs

Rice bowl met zicht op de Nederkouter

Mijn gezelschap kiest trouwens voor de rice bowl met kijiyaki chicken (€ 11) en laat zich niet gaan aan de extra onigiri. Wanneer ik de portie in de bowl zie, weet ik meteen dat ik nog maar eens té gulzig geweest ben op het moment van de bestelling… Laat dat nu net de fout zijn die ik keer op keer maak! Ik ken mezelf erg goed, maar lijk steeds even te dementeren wanneer ik mijn eetkeuze uitspreek.

De bowl met hartige gehaktballen in tonkatsusaus omschrijf ik als een perfecte lunch: hartig, a touch of Asia en voldoende. Naast rijst en meatballs bevat de kom ook gepekelde groenten, maïs, princesseboontjes en wakame. Indien gewenst kunnen we ons gerecht nog verder op smaak brengen met sojasaus of zo, maar ik vind het prima. Ook goed om te onthouden dat ik deze gerechten hier perfect kan afhalen voor bijvoorbeeld een luie vrijdagavond na een drukke werkweek. Het klinkt raar om dit te typen in tijden waar ik al vijf weken thuis werk en De Krook niet meer van dichtbij gezien heb, alleen vermoed ik dat dat wel terugkomt en Shinsen dan een traiteuroptie op wandelafstand zal zijn.

Onigiri chili shrimp

Ondanks het feit dat er op de onigiri staat hoe je deze driehoek dient te verorberen en het feit dat de gastvrouw nog wat uitleg geeft, maak ik er toch een potje van… Ik proef even halfweg mijn bowl en besef meteen dat deze toevoeging aan mijn bestelling totaal nodeloos was. Het lukt mij in de eerste plaats niet om deze plooikunst deftig op te eten, anderzijds maakt het geheel qua smaak niet meteen indruk op mij. Ik vind het ook iets te droog, als een té grote maki sushi of zoiets. Anyway, geen nood. Blij dat ik het geprobeerd heb, alleen zal ik me een volgende keer puur op de bento’s en de rice bowls focussen.

Bedankt om Japan naar Gent te brengen op een wijze die er volgens mij nog niet was, Shinsen! Shinsen staat trouwens voor de voedseloffers die ze in Japan aan de kami (hun goden of goddelijke krachten) brengen.

Een reactie achterlaten