Jus

Laat me starten met bekennen dat ik getwijfeld heb om deze blogpost te schrijven, want het voelt wat vreemd om een mening over een restaurant te formuleren wanneer de uitbaters door de Corona-maatregelen genoodzaakt zijn om hun zaak tijdelijk dicht te doen… Er staan nog een aantal restaurants op mijn ’to blog’ lijstje, omdat ik er door de drukte van de voorbije maanden en een sneeuwvakantie (niet in Noord-Italië of Ischgl) met slechte WIFI niet toe gekomen ben. Uiteindelijk heb ik beslist om deze blogposts wél te schrijven: misschien kan het een duwtje in de rug zijn om – wanneer we terug uit eten kunnen – bij dit specifieke restaurant te reserveren. Tegelijk is het voor mezelf ook een manier om een paar etentjes van de voorbije maanden opnieuw te beleven bij gebrek aan beter – al geniet ik momenteel nog wel van het huiselijkheid. 

Over naar Jus in de Gentse Mageleinstraat, de nieuwe zaak van chefkok Griet en gastheer Michiel. Ik spreek er af op een woensdagavond om bij te praten met een goede vriendin en arriveer als tweede van ons gezelschap in de voor de rest uitgestorven winkelstraat. Eens voorbij het tochtgordijn sta je meteen in een gezellige bistro met houten toog en open keuken. Jus telt een bescheiden aantal couverts, ik gok maximum twintig. Mijn veronderstelling is dus dat Griet en Michiel er bewust voor kiezen om de zaak met hun tweetjes te runnen.

Gezellig betekent ’s avonds ook met gedempt licht en dat zorgt dan weer voor een domper op de fotokwaliteit. Waarvoor wederom mijn excuses!

escabèche van champignons

We hoppen door de leuk opgemaakte kaart. Starten doen we met Prosecco Tenuta Civranetta (€ 6,5) die gevat omschreven wordt als ‘organische prosecco, verfrissend in zijn eenvoud’ en met door het huis aangeboden escabèche van champignons. Omdat we het enkel bij een hoofdgerecht zullen houden, vullen we het aperomoment verder aan met twee hapjes: padrón pepertjes, zeezout (€ 7,5) en aperitiefkroketjes (€ 10). Als regelrechte krokettenmadam ben ik logischerwijs verantwoordelijk voor de laatste keuze, mijn vriendin valt voor de pepers. Ons bezoekje dateert al van zó lang geleden dat ik eens erg diep moet nadenken over de vulling van de kroketjes: 100% zeker scampi met rode curry enerzijds en 90% zeker breydelham anderzijds. Een lekkere start, al eet ik de padrónpepers persoonlijk liever met iets minder beet. In het Baskenland smelten die als het ware op je tong en dat mis ik bij deze uitvoering. Alle punten wel voor de kroketjes, nu ik zelf onlangs eens garnaalkroketten klaarmaakte is mijn respect voor homemade kroketten nog gegroeid.

Padronpepers en aperitiefkroketjes

Bij de hoofdgerechten schakelen we eerst en vooral over op elk een glas rode wijn uit het Spaanse Murcia: Yeya (€ 6 – Moscatel & Chardonnay). Die laten we onze vlezige keuzes begeleiden: handgesneden steak tartaar (€ 22,50) voor de overkant en lamsnavarin met wintergroenten en kroketjes (€ 25) – één van de suggesties – voor mij.

Lamsnavarin met wintergroenten

Kroketjes op de voorgrond, steak tartaar op de achtergrond

Ik geniet van mijn lamsstoofpotje en neem me voor om thuis zelf met een navarinrecept aan de slag te gaan… Misschien wel pas na de zomer, want in deze periode denk ik voornamelijk in termen van tomaat garnaal en die eerste barbecue. Acht kroketten mag je overigens als royaal bestempelen. Mijn vriendin mengt de eierdooier met het handgesneden vlees en combineert met dito frieten en een dagvers ogend slaatje. Een tevreden disgenote, altijd aangenaam.

Door de gulle porties én de hapjes vooraf zit een dessert er niet meer in. Toch willen we nog iets en dat wordt voor ieder een Porto Tawny (€ 5,50) én na het buitengaan nog een pintje in de Marimain. Porto, dat proeft voor mij telkens weer als een oude liefde die niet roest.

Omdat Jus trouwens vlakbij mijn werkplek in niet-Corona-tijden – meer bepaald De Krook – ligt en bovendien midden in een winkelstraat, gok ik dat ik hier ooit terugkom met mijn shoppende mama. Zij houdt van goed bereide klassiekers en laat dat nu net zijn waar Jus mee uitpakt!

Een reactie achterlaten