Ron Gastrobar

Het plannen van een trip naar een conferentie gaat bij mij als volgt: 1) book conference ticket, 2) book hotel room, 3) book some f*cking restaurants. RIJKS®, Ron Gastrobar, Ron Gastrobar Oriental en Beyrouth stonden op de planning… Wegens het vroegtijdig afbreken van mijn Amsterdamse vierdaagse moest ik het bij het RIJKS® en Ron Gastrobar houden, maar klagen over twee avondjes sterrenniveau op rij durf ik uiteraard niet. De andere hou ik tegoed voor mijn volgende verblijf in Amsterdam.

Op de tweede avond trekken we met z’n drieën naar Ron Gastrobar. Dit is één van de zaken van voormalig-en-opnieuw sterrenchef Ron Blaauw. Hij bouwde zijn gastrobar ondertussen verder uit met drie andere ’themazaken’ (al klinkt dat fout): Ron Gastrobar Oriental, Ron Gastrobar Indonesia en Ron Gastrobar Paris. Wij starten dus bij de basis.

Sommige warmbloedigen zitten op het ruime terras aan de Sophialaan, wij verkiezen toch een tafeltje binnen in een donkere hoek. Bijgevolg excuseer ik mij opnieuw voor de foto’s, die net zoals bij RIJKS® een samenraapsel zijn van deze van Gtje en mezelf.

Allons-y, amis! We starten met de aperokeuze: cava Gramona (€ 9) voor de heren, Rons groentesapje (€ 5,50 – wilde spinazie, boerenkool, veldkomkommer, appel, venkel, citroen, peterselie, munt, rozemarijn) voor mezelf. En daar passen alvast wat hapjes bij… Ik merk meteen dat ik vanavond volledig carte blanche krijg in dit gezelschap en daar hou ik wel van: een gebalanceerde keuze maken voor een niet al te groot gezelschap. Dus vul ik de aperobestelling aan met drie starters.

En dat zijn onderstaande originele schoonheden geworden.

krokante uit met groene peperkorrelmayo (€ 7,50)

inktvis ceviche met passievrucht, tomaat en rode ui (€ 10)

taco met lamsstoof met specerijen, harissa en yoghurt (€ 7,50)

Jullie zullen merken dat niet alle geselecteerde gerechten zwangerschapsproof zijn, maar als ik voor anderen kies ben ik zo beleefd om niet enkel aan mezelf te denken… ;-)

De vlotte ober stelt meteen voor om er drie taco’s in plaats van twee stuks van te maken. Goed gezien, want hoe moet je dat anders in godsnaam delen! Erg geslaagde lamsstoofpot trouwens met verfrissende smaken om de taco compleet te maken. Ook de krokante ui verrast mij: het blijkt een versneden ui te zijn die als tempura gefrituurd werd met een lekkere mayonaise als ondergrond. De ceviche proef ik niet, al bespeur ik geen klachten bij de heertjes.

In het algemeen raden ze aan om voor drie gerechten (telkens € 15) per persoon te gaan; geen idee of ze dat in- of exclusief hapjes bedoelen. Wij volgen gedwee de instructies en bijgevolg bestel ik een indrukwekkend lijstje van negen. Op het nippertje voegt mijn vriend daar nog frietjes aan toe. En doe ook nog maar twee keer groentjes als bijgerecht. Uitgebreide omschrijvingen volgen, wees gerust.

Inmiddels denken de heren na over de wijn. Ze starten met een flesje wit: Riesling Réserve · Domaine E. Boeckel · Mittelbergheim · Frankrijk (€ 36). Deze wordt omschreven als een ‘frisse Riesling uit de Elzas met 3 maanden houtlagering, apart!’.

FIRST ROUND.

tartaar van zalm met groene kruiden uit eigen tuin

tomaatjes van kwekerij Osdorp met romige burrata en rode garnaal

grof gedraaid rundvlees met daslook, pinda en boterbonen

Onze ogen glinsteren, want de tafel komt voor de tweede keer vol te staan met verleidelijke bordjes… Ik proef eerst van de tomaatjes met burrata en rode garnaal – noem het een gesofisticeerde tomaat garnaal. De kwekerij uit Osdorp doet me onvermijdelijk aan Osdorp Posse denken: van deze nederhopgroep kon ik als tiener menig rapnummer meerappen. Daarna laat ik mij toch even gaan aan de tartaar van zalm, de ober drukte mij op het hart dat ik dat zonder zorgen kan doen. En het begeleidende sausje van groene kruiden combineert inderdaad zalig met de vis. De steak tartaar laat ik aan de mannen, al verplichten ze met toch even te proeven van de pittige pindanootjes die – misschien onrespectvol – wat aan crac-a-nuts van Duyvis doen denken.

SECOND ROUND.

crème van ei met koningskrab en Hollandaisesaus

heilbot met tarte tatin van witlof en kerrie
• gesmoorde venkel met safraanboter 
(achtergond)

rode poon met beurre blanc en gruyère

Dan gaan we verder met een rondje vis… Van de krab durf ik niet al te veel proeven omwille van het ei en de Hollandaise, desalniettemin hoor ik enkel lovende woorden aan de overkant. Ik val dan weer als een blok voor de heilbot die op een perfect uitgevoerde tarte tatin van witloof ligt. Ook de knapperige venkel met saffraanboter blijkt een prima begeleiding bij dit visgerecht. De rode poon maakt in dit hoofdstuk wat mij betreft net iets minder indruk, al zijn we het roerend eens dat je bij Ron Gastrobar bordje na bordje na bordje na bordje topkwaliteit voorgeschoteld krijgt.

THIRD ROUND.

BBQ spare ribs met huisgemaakte sambal

rosé gebraden rundersukade met chorizogratin, rundermerg en look

ossenstaart met aardappelcrème en schuim van oude kaas

bietensalade met feta

krokant gebakken frietjes van de ‘Frietboutique’ met dragonmayonaise

We ronden af met vlees, veel vlees. De mannen zijn inmiddels in the mood en bestelden aan het einde van de tweede ronde een nieuwe fles wijn. Rood voor bij het vlees. Dit keer laten ze zich adviseren en de ober raadt hen de Monastrell Silver Label · Juan Gil · Jumilla, Spanje (€ 48) aan. Op de wijnkaart wordt deze omschreven als ‘De kracht, het fruit, het hout: Juan Gil’s silver label, liefde liefde, liefde…’. Ze proeven en blijken enthousiast over deze toch wel stevige wijn.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik eigenlijk al voldaan ben. Van de rundersukade en de ossenstaart ben ik toch niet van plan om te eten, dus enkel nog ribbetjes te gaan. Ik proef van die prachtige sticky BBQ spare ribs, wat bietjes met feta en ik leg mijn bestek noodgedwongen in ik-ben-klaar-positie. Wel pik ik af en toe nog wel een frietje, want als echte Belg kan ik daar toch niet aan weerstaan.

We passen logischerwijs voor koffie en/of dessert en slenteren terug naar ons hotel met de opvallend ronde rekening van € 300 op zak (€ 100 per persoon dus).

Eén ding staat vast: ik zal nog meer Ron proeven!Lees je ook graag wat ik van het RIJKS® vond?
https://elidesc.com/restaurant/rijks/

Een reactie achterlaten