RØK – Hal 16

Het heeft wat voeten in de aarde gehad om Hal 16 op Dok Noord gerenoveerd en geopend te krijgen, niettemin zwaaide de eet- en drinkhal eind mei de deuren open. Hoewel allerlei leuke zaken zich settelen op en rond Dok Noord was ik totnogtoe geen al te grote fan van de site. Hopelijk kan Hal 16 daar verandering in brengen!

In de hal nestelen zich zes concepten met vakmanschap als gemene deler. Biobrood koop je bij Bruud en dat brood laat je toasten en beleggen bij Tøast. De zoetekauwen vinden hun gading bij Patisserie Bostoen, de Italia lovers bij Officina Raffaeli. Ik proefde er al een biertje van de tap aan de lange toog van Dok Brewing Company, maar laatst trokken we richten Hal 16’s ruime terras om de BBQ-kunsten van RØK te proeven.

Ruim betekent probleemloos dineren met een buggy naast de tafel en dat kan Georges wel appreciëren. De wederhelft haalt voor elk een biertje, ikzelf inspecteer alvast even de menukaart van RØK en die klinkt veelbelovend: eigentijds, aandacht voor groenten en absoluut niet duur. Ik informeer ook even naar de aangeraden hoeveelheid en kom terug aan tafel met de boodschap dat die één vlees / vis en één groente per persoon is.

De derde disgenoot is gearriveerd en ik suggereer om voor alle vleesjes te gaan. Zij voelt nogal wat voor de gerookte maatjes, dus voegen we die alvast toe aan de bestelling. Wat de groenten betreft besluiten we zowel de bloemkool als de komkommer en de gegrilde aubergine te bestellen. Alleen de patat puree laten we zo. Ik geef onze keuze door, betaal (no cash!) voor ons gedrieën € 52 (oftewel € 17,33 per persoon) en krijg zo’n schijf mee die zal oplichten als ons eten klaarstaat.

Ondertussen worden er bij DOK Brewing Company nog wat nieuwe biertjes gehaald. Dit keer een frisse witte Space Cadet van brouwerij ’t Verzet.

Geef toe, dit ziet er toch ronduit schitterend uit? Met dank aan het golden hour…

De gerookte maatjes met ui (€ 6) smelten in de mond.

De beef rib met chimichurri (€ 15) mocht tien uur roken en dat levert fantastisch mals vlees op waarbij de chimichurri met Argentijnse roots de smaakbom alleen maar versterkt.

Ook de pork rib met Afrikaanse kruiden (€ 7) mocht een serieus eindje – meer bepaald zes uur – roken. Ik hoorde een andere klant een opmerking maken tegenover de RØK’ers dat hij dit vlees veel te droog vond. Niet akkoord, meneer! Dit vlees kan je inderdaad niet even mals noemen als de rundsrib, niettemin vind ik persoonlijk dat ze met een veel goedkoper stuk vlees iets origineels en lekkers deden.

Tot slot leverde ook de kip met mango chutney (€ 8,50) een bijdrage om onze proteïnen op peil te houden. Zeker niets mis mee, alleen maakt het pluimvee iets minder indruk dan de ribben van rund en varken.

Over naar de groentjes!

De gegrilde aubergine met bulgur, miso, feta (€ 6,50) doet zoals de maatjes: smelten in de mond. Het bordje wordt verder afgewerkt met granaatappel en pindanoten, wat het naast tong- eveneens oogstrelend maakt.

De komkommer met munt, basilicum, salsa van tomaat en avocado (€ 6) zorgt voor een welkome frisse toets.

Als laatste één van mijn recente favoriete groenten, zeker in gebakken vorm: bloemkool met gele curry en een ingrediënt dat ik niet kan lezen (€ 5). Ik leerde tijdens mijn opleiding als historica in de les paleografie nochtans handschriften ontcijferen, maar hier kan ik met de beste wil van de wereld niets herkenbaars en / of eetbaars van maken… Soit, niet zo belangrijk. Wat telt is dat ook de bloemkool door iedereen goedgekeurd wordt!

En zo gaan we van een kleurrijk gevulde tafel naar goed gevulde magen en leeggeschraapte bordjes. Die deponeren we netjes in de afruimhoek.

Bedankt, RØK! Jullie overtroffen mijn verwachtingen…

Een reactie achterlaten