Golden Gai

Ik loop al jaren te roepen dat er te weinig goed Aziatisch te eten valt in Gent, zeker als je de vergelijking maakt met Antwerpen of Brussel. Bijgevolg reageer ik dan ook enthousiast op de komst van een nieuwe noedelbar – eentje genaamd Golden Gai in de Dampoortstraat, vlakbij Portus Ganda.

Het Golden Gai (blijkbaar een bekende wijk in Tokio) team deed eerder ervaring op bij Jigger’s en De Roos, vooral op het vloeibare vlak dus. Ze jumpen nu van voornamelijk bar naar noedelbar, desalniettemin blijft de liefde voor drank behouden: op de kaart staan véél cocktails en de suggestiewijn (rosé uit Sicilië) viel bijzonder hard in de smaak.

Eerst kort over de locatie: vlakbij de nieuwe haven zitten ze zeker en vast goed en het pand met al enig karakter richtten ze leuk in. Veel roze wel, niettemin werkt dat kleurtje in combinatie met het donkergroen dat ik inmiddels associeer met Alberte.

Ondanks het formidable zomerweer tijdens de Gentse Feesten moeten we ons binnen installeren: de twee (lange) tafels op de stoep blijken meer dan bezet. Hoewel deze stoepzijde op het moment van onze passage al in de schaduw ligt, stoort het mij niet om voor onze hete noedelsoep even de drukkende buitenlucht achter ons te laten.

We voelen ons meteen welkom en krijgen een gepassioneerde uitleg over de reeds vermelde Siciliaanse rosé (€ 6,50) – als ik mij goed herinner een wijngaard op de vulkanische grond van de Etna die door de nabijheid van de Middellandse Zee toch een zekere minerale toets behoudt. Verkocht! En later zelfs nogmaals!

Over hun huisgemaakte ramen noedels lezen we op de menukaart het volgende:

De bouillon voor de ramen is op basis van kip, varken, zeewier, shiitakes en groente. Het karakter van elke versie wordt bepaald door een ’tare’, de smaakmaker. Op elke ramen liggen gegrilde groenten, traag gegaard buikspek en een gemarineerd ei.

Vervolgens rest ons te kiezen tussen shio (€ 15), shoju (€ 15), miso (€ 15,50) of veggie miso ramen (€ 14,50) met elk dus een specifieke ’tare’ of smaakmaker. Ik bestel doorgaans zonder nadenken miso ramen in een noedelbar, dit keer wil ik wat avontuurlijker doen en land ik net zoals de wederhelft bij de shoju ramen. Voor ons hoeven geen extra’s (gemarineerd eitje, noedels, vlees of amandelen).

Starten doen we graag met teriyaki-miso chicken wings (€ 7) bij onze frisse rosé.

Proper eten behoort in dit geval niet tot de opties. Gelukkig verschijnt op tafel een kommetje met warm water om de vingers achteraf in te spoelen. Teriyaki en miso scoren steevast goed bij mij, alleen lust ik kippenvleugels nog liever als ze een beetje krokant gebakken zijn. Nog even in de oven of onder de grill zou dit voor de rest lekkere hapje wat mij betreft nog een boost geven…

Niet meteen de meest geslaagde foto van onze shoju ramen, maar soit… Laat ons zeggen dat de Gentse Feesten hun tol eisen en ik op het moment van ons diner nog niet helemaal bekomen ben van de vorige dag!

De tare of smaakmaker in de shoju is een door kip op smaak gebrachte sterke sojasaus. Zowel de huisgedraaide noedels als de bouillon maken indruk. Ook vind ik een gemarineerd eitje een meerwaarde ten opzichte van de zachtgekookte die je meestal in een kom ramen aantreft. Verder tevens lof voor de drie stevige lappen buikspek en de gepekelde radijsjes in de Golden Gai ramen. Alleen van de broccoli ben ik niet meteen fan, al snap ik wel dat hun filosofie inhoudt om met lokale producten te werken. Spinazie, paksoi of een andere bladgroente zoals warmoes zou naar mijn persoonlijke mening beter werken in deze mooie ramen bowl.

Na de perfecte fond aan de start van een nieuwe feestavond trekken we richting Trefpunt voor de optredens van Brihang en Arno.

Veel succes met jullie Golden Gai, heren en dame!

Een reactie achterlaten