Lieven

Wanneer mijn in Loppem wonend nichtje voorstelt om af te spreken ga ik meteen akkoord met het concrete plan om eerst bij haar thuis te aperitieven en daarna bij Lieven in het centrum van Brugge te dineren. Het wordt een rushy Friday met een ETA van 19:35 in Loppem. Gelukkig reserveerde mijn nicht pas om 20:30 bij Lieven!

Lieven blinkt namelijk helemaal bovenaan op mijn restolijstje. Dat is geen ranking, maar een lijst met TO EAT AT plaatsen die telkens onderaan wordt bijgevuld als er iets nieuws mijn pad kruist. Lieven staat er met andere woorden al hééééél lang op.

We komen als laatste eetgasten van de avond aan en voor ons rest een hoge tafel aan de open keuken. Fijn, ik hou wel van wat inkijk in de potten! De man van mijn nicht blijkt ook de lagere school gedeeld te hebben met de chef, dus ze zijn geen onbekenden. Ik neem even de tijd om het interieur te inspecteren en ontwaar een smaakvol kader dat hopelijk ook in de borden zal terugkeren…

Lieven doet niet van menu’s, behalve op de middag. Dan kan je lunchen voor € 30 (voor + hoofd) of € 22 (enkel hoofd). Voor ons wordt het dus à la carte met per gang een viertal opties, waarvan telkens één staat gemarkeerd als Lievens favoriet. Tijd om te beslissen, al geef ik toe dat ik thuis – zoals steeds – een kleine voorstudie uitvoerde op basis van de website… Als zwangere vrouw wordt de keuzevrijheid steevast wat beperkt, dus land ik op aspergesoep en kwartel.

Aperitieven slaan we over, gezien we dat in Loppem al gedaan hebben. De rest van het gezelschap bestelt een fles witte wijn (Spaans, meer details ben ik vergeten – € 25), ik ga voor ginger ale (€ 3,50). Eigenlijk worden we verplicht om nogmaals te aperitieven, want op tafel verschijnen een aantal prima hapjes: opvallend grote groene olijven en ronde tacochips met een crème van Oud Brugge.

Dan komt er voor mijn neus een diepe kom te staan met aspergesoep • handgepelde grijze garnalen • nicola aardappel (€ 20). Op de bodem liggen blokjes rauwe aardappel, staafjes rauwe asperge en mooie handgepelde grijze garnalen. Deze worden ondergedompeld in een dampende en lichtjes schuimende aspergesoep. Ik lepel met alle plezier mijn vrij klassieke voorgerecht op. Zij die voor het spiesje van lam • aubergine • yoghurt • sucrine (€ 19) kozen, spreken alleen maar in superlatieven. De tartaar van tonijn • advocado • rammenas • gomasio dressing (€ 22) wordt tevens gesmaakt – ook al blijkt de consument niet zo verzot op koriander. Gomasio moest ik trouwens even googlen en het blijkt een Japanse mengeling van sesamzaad en zout te zijn.

Nogal wat getater later zijn we aan de hoofdgerechten toe. Ik bestelde Lievens favoriet: kwartel • crème van wortel • groene asperges • morieljes (€ 32). Hoewel ik weet dat morieljes en groene asperges typische lenteproducten zijn, geeft het bord mij toch eerder een herfstindruk. De crème van wortel proeft lekker gekruid, al kan ik de specifieke smaak niet helemaal thuisbrengen. Het kwarteltje blijkt gevuld te zijn met gehakt en het delicate gevogelte combineert inderdaad wonderwel met de asperges en de morieljes. Lieven en zijn keukencompagnon weten duidelijk waar ze mee bezig zijn.

Ook bij deze gang wordt er met enthousiasme gesproken over het andere gerecht dat door twee tafelgenoten werd gekozen: rode poon • pasta • kerstomaat • kokkels (€ 28). Tijdens het wachten komt de ober melden dat de rode poon helaas uitverkocht is en zal vervangen worden door zeebaars. Hij geeft als voetnoot mee dat dat een duurdere vis is, maar dat dezelfde prijs zal aangerekend worden. Ze gaan akkoord met deze viswissel en wanneer ik het uiteindelijk bord zie, lijkt het mij ook dat zowel rode poon als zeebaars perfect passen bij deze ingrediënten.

Ondertussen loopt het restaurant stilletjesaan leeg. Wij besluiten om te passen voor dessert, een warm drankje gaat er wel nog in. In mijn geval wordt dat thee (darjeeling) en ons laatste zoete goestje stillen we met Hopjes (karamel), Chokotoffs en chocolade met een amandelnoot binnenin. Na een praatje met de chef betalen we de rekening en wandelen welgezind buiten. Wat een lekkere én gezellige avond in Brugge!

Een reactie achterlaten