Le Botaniste

Ik woon op zo’n 4 à 5 kilometer van het Gentse stadscentrum, niets wat je niet te voet kan overbruggen dus. En omdat het met mijn conditie niet meteen de goede richting uitgaat, besluit ik om te voet wat verse vis te gaan kopen bij De Vis. Loop ik dan wel net niet toevallig rond 12u00 langs een perfect lunchadres: Le Botaniste in de Hoornstraat.

Je waant je op deze locatie waar voorheen Boxy Fine Foods zat even in een authentieke apotheek. Gelukkig worden er alleen maar eetbare zaken voorgeschreven. De eetkeuzes staan op een groot krijtbord, de eettoog laat al wat in de potten kijken.

2016-04-09 12.19.58

Ik bestel en loop met het dienblad waarop alvast mijn iced green tea (€ 2,95) en mijn starter staat naar het tweede deel waar ter plekke geconsumeerd kan worden. Er zijn hoge tafels met krukken, plaatsen aan de bar – ideaal voor een solo-eter als ik – en plaatsen op het (overdekt?) terras. Ook daar zie ik een bijna plafondhoog krijtbord met een ruime selectie natuurlijke wijnen. Eentje om te onthouden, maar op deze zaterdagmiddag hou ik het bij frisdrank.

2016-04-09 12.22.24

In een kleurrijk kommetje ligt mijn tot de verbeelding sprekende starter: super seed avocado (€ 3,50). Het blijkt inderdaad een avocadohelft met een korstje van zaden (waarvan sommigen met het populaire superfood-label), vergezeld door wat sla en verse kruiden. Terwijl ik dit eet, wisselen twee zinnen constant af in mijn hoofd: ‘Dit is lekker!’ en ‘Dit is gezond!’. Alleen maar positiefs dus.

2016-04-09 12.23.26

Ondertussen arriveert ook mijn hoofdgerecht: de JEFF bowl (€ 8,95) met potato, wild mushroom sauce, raw salad, aioli dressing. In geval van meenemen kost dit gerecht nog een euro minder. Opnieuw geserveerd in keramiek waarvan ik niet anders kan dan vrolijk worden… Ik had voor die prijs eerlijk gezegd niet zo’n volume verwacht. Naast het kraakverse slaatje liggen gestoomde krielaardappelen met daarover dus saus van wilde champignons, waardoor het er een beetje als Vlaamse stoverij uitziet. De smaak van deze bowl zit écht goed en al bladerend door de Weekend Knack kan ik alleen maar concluderen dat ik een happy luncher ben.

Ik hou van vegetarische adressen waar het niet opvalt dat je vegetarisch eet en de geitenwol ver te zoeken is… Ik hou bijgevolg van Le Botaniste. Op hun Facebook-pagina lees ik dat de New Yorkers sinds februari 2016 dit veggieconcept ook in de armen kunnen sluiten. Wel straf, een tweede zaak meteen in de Big Apple openen!

Een reactie achterlaten