De KleinKeuken

Wanneer we na een voormiddag bij onze imec.istart’er Equicty en Start It @ KBC Kortrijk in de buurt iets zoeken om vlot te lunchen, stoten we om de hoek op De KleinKeuken in de Budastraat. Het oogt er hip en pas wanneer we binnen zijn, beseffen we dat het een vegetarisch eethuis is. Voor mij – met acht jaar 100% vegetarisch leven op mijn kerfstok – geen enkel probleem, bij mijn compagnon merk ik iets meer twijfel. We willen echter niet al te veel tijd verliezen en duiken dus in de kaart… Deze staat in het teken van de Biënnale Interieur 2016, het tweejaarlijkse designfeestje waarbij de ganse stad Kortrijk meeviert.

2016-10-14-12-43-08

Even aanvullen dat De KleinKeuken zich naast eethuis ook als ‘bokale supermarkt’ profileert. Op zich een leuke woordspeling voor een verpakkingsarme winkel, een vergelijkbaar concept als OHNE in Gent. Je kan er uit grote bokalen of eerder buizen allerlei noten, zaden, koolhydraten en andere droge ingrediënten tanken. Exact zoveel als je zelf nodig hebt, dus tevens ideaal voor kleinere of grotere gezinnen dan gemiddeld.

Terug naar het – eerder beperkte – Interieurmenu. Ik hou het gezond (alsof er bij De KleinKeuken een andere optie is) met een winterse koolsalade met wortel, appel en munt, boekweit, tahindressing, gemarineerde tofureepjes (€ 12,50). Mijn disgenoot combineert de dagsoep (€ 6) met de vegan burger met sla, tomaat en komkommer, avocado, vegan burgersaus, zoete aardappelwedges (€ 10).

We drinken tuinsappen (€ 2,50): zoete appel voor hem, rode biet – appel voor mij.

2016-10-14-12-53-54

Akkoord dat deze snapshots het eten niet al te veel eer aan doen, maar goed. Mijn salade bestaat voornamelijk uit wintergroenten die door de mandoline gehaald zijn, in het bijzonder een paar kolen (Chinese en rode). Daarbij komen noten (zoals pinda) en pitten (zoals pijnboom, zonnebloem, pompoen). En de gemarineerde tofu zorgt voor wat extra proteïnen! Op zich allemaal smakelijke ingrediënten met als resultaat een healthy feeling, toch mis ik wat smeuïgheid – noem het dressing of vinaigrette.

De overkant slurpt eerst figuurlijk van een oranjegetinte soep met pompoen, wortel en komijn – als ik het mij goed herinner. Daarna valt hij aan op de appetijtelijk ogende veggieburger, de ovengebakken frietjes / wedges laat hij letterlijk links liggen.

2016-10-14-12-53-23

Ik onthou dat ik hier op de middag gezond kan schaften of een verpakkingsarm voorraadje kan inslaan… Voor wanneer ik in de buurt ben welteverstaan, want het zou natuurlijk onnozel zijn om de ecologische voetafdrukjes die ik uitspaar op de verpakking te compenseren met uitlaatgassen op de E17 Gent-Kortrijk.

Een reactie achterlaten