Dam Sum

Het was Bart Becks die me een aantal maanden geleden tijdens een lift door Brussel wees op Dam Sum, dé plek in onze hoofdstad voor dim sum. Zoiets hoef je mij geen twee keer te zeggen en zo belandde Dam Sum op mijn restolijstje…

Bij een volgende gelegenheid (een meeting tot 12u00 in de juiste buurt van Brussel) plan ik een aansluitende lunch op de Parvis de la Trinité in Elsene. No reservations, just pop in – zegt de website. Handig! Dan probeer ik wel altijd om ofwel niet té laat ofwel net héél laat te arriveren en zo de kans op een beschikbare tafel te optimaliseren. Tegen 12u30 zit mijn gezelschap al te wachten in een voor 25 à 50 % gevulde zaak. Ik kijk even rond en spot een modern oosters interieur met veel zwart en rood.

Op het clipboard met food & drinks kijk ik in eerste instantie naar de aperomogelijkheden. De overkant zit aan de cava (€ 6), ik voel meer voor een glas witte wijn (€ 4,80 – Chardonnay). De volgende keuze ligt in het kiezen tussen dim sum all lunch long of toch ook naar de hoofdgerechten met ondermeer noedels of rijst te lonken. Ik neig richting het puur bij dim sum houden.

Als eerste stuks vragen we dan ook xiao long bao pork (€ 6,40 – 3 stuks), de signature dish van Dam Sum. Van de mannen achter Cuichine en Bar Chine weet ik inmiddels hoe moeilijk het is om dim sum te bereiden, je hebt als het ware een echte dimsummeester nodig in de keuken en die zijn niet zo dik gezaaid. Verder geef ik ook nog de xiao long bao beef (€ 6,40 – 3 stuks) en de crispy shrimp roll (€ 5,20 – 3 stuks) door. Die xaio long bao – kortweg XLB – zijn delicate dim sum gevuld met onder andere bouillon, blijkbaar aartsmoeilijk om te maken.

2017-01-11 13.03.51

xiao long bao pork
a delicate pork dim sum with soup inside

2017-01-11 13.01.04-1xiao long bao beef
a delicate dim sum with juicy succulent beef inside

2017-01-11 12.52.19

crispy shrimp roll
fried bean curd roll with shrimp

De eerste ronde overtuigt. Bij de XLB’s proef ik eerlijk gezegd wel niet zo goed waarom deze met varken signature zijn en deze met rund niet, maar wat kan mij het schelen. Ik werk ze met plezier op bijzonder onhandige wijze naar binnen. De garnalen laat ik goed ronddraaien in de lichtjes pikante dip vooraleer ik ze laat kraken in mijn mond.

Next! Doe maar BBQ pork bun (€ 5,20 – 2 stuks) en de har gao (€ 5,20 – 3 stuks).

2017-01-11 13.27.35

BBQ pork bun
a juicy, thick bun with BBQ pork

har goa
translucent shrimp classic

Zoals jullie zien, blijken de pork buns net iets te lang gestoomd waardoor ze opengescheurd zijn. Ik ga er toch van uit dat dat niet de bedoeling is… Toch kan dat de bunpret niet drukken, want het aangenaam wattige broodje omvat smeuïg en op de barbecue klaargemaakt varkensvlees. In de achtergrond shinen de gekende transparante dim sum met garnalen nog. Wederom een winner!

We gaan over naar het derde hoofdstuk. Ik wil de fried vegetable wanton (€ 4,80 – 3 stuks) graag nog proeven en hou me uiteindelijk toch niet aan mijn voornemen om enkel dim sum te bestellen. Op naburige tafels zie ik namelijk van die diagonaal ingesneden inktvis blinken en ik ga overstag… Tot slot dus tevens de fried noodle seafood (€ 14).

2017-01-11 13.45.43

fried vegetable wanton
deep fried wanton with a taste wasaby sauce

2017-01-11 13.45.37

fried noodle seafood
fried noodles in soya sauce with fresh seafood and spring onion

Bij de gefrituurde groentenbuideltjes valt me voornamelijk de lekkere dip met wasabi op. En ik bedenk bij elke hap van de zeevruchtennoedels dat het de juiste beslissing was om hiermee onze Dam Sum kennismaking af te ronden…

We vragen nog green tea (€ 5,20 voor 2 personen) en de rekening.
Bedankt voor de tip, Bart! Helemaal mijn ding.

Een reactie achterlaten