Test-Aankoop, mijn voeten…

Weet je waar ik kregelig van word? Een organisatie die pretendeert de belangen van de consument te verdedigen en tegelijk keihard z’n best doet om het tegendeel te bewijzen. Kregelig is nog een understatement, lichtjes vernielzuchtig eerder.

De concrete aanleiding was de zoektocht naar een geschikt bed en bijhorende matras. Boxspring of lattenbodem, pocketveren of latex, IKEA-categorie of toch Sleepy. Mijn lief wou even de mening horen van de mannen van Test-Aankoop. Die website zit echter achter een vrij stevige muur van betalende lidmaatschappen. Dus via een aanlokkelijke banner komt hij op een pagina met deze informatie…

Screen Shot 2014-04-01 at 11.21.45

Los van wat volgt zullen we maar zwijgen over de gebruiksvriendelijkheid. Nu ben ik geen digitale oen, maar het heeft mij behoorlijk wat moeite gekost om gewoon een account aan te maken en toegang te krijgen. Misschien liep het mis door de registratie op een iPad te vervolledigen, maar toch. Een paar telefoontjes naar hun helpdesk zonder veel wijzer te worden en ineens een lidkaart met een nummer in de brievenbus later, valt alles in z’n plooi en opent de Sesam die de Test-Aankoop website toch wel is zich.

Herinner je je nog alle tv-optredens van Ivo Mechels over hoe je de consument niet mag misleiden en zo? Ik zag het eerlijk gezegd al van mijlenver aankomen, dus je zou mij van voorbedachte rade kunnen betichten. Samengevat bieden ze voor € 2 gedurende 2 maanden volledige toegang tot de website en nog een paar prullen. Nergens – behalve achter een hyperlink naar de algemene voorwaarden – vermelden ze dat die proeftijd automatisch verlengd wordt en dan verhoogt naar € 8,95 (zelfs maar € 7,35 volgens diezelfde voorwaarden). Die wordt automatisch van mijn VISA-kaart afgetrokken.

Hoeveel moeite kost het om die zo geëerde consument even op de hoogte te stellen over het verlopen van de proefperiode?

“Beste consument,

Zoals je weet dragen wij bij Test-Aankoop jouw belangen hoog in het vaandel.
Daarom communiceren we graag transparant over wat we jou aanbieden.

De proefperiode van 2 maanden loopt binnenkort af. We hopen dan ook dat je inmiddels overtuigd bent door onze onpartijdige en betrouwbare informatie. Vanaf [DATUM] zal jouw abonnement per maand € 8,95 kosten. Vanzelfsprekend een verwaarloosbaar bedrag ten opzichte van wat je door ons advies kunt besparen.

Bedankt voor het vertrouwen! 

Met vriendelijke groeten,

het Test-Aankoop team”

Iets in die trant?

O ja, en morgen bel ik dus om mijn lidmaatschap op te zeggen. Alsof een beenhouwer zelf dagelijks Zwan-worstjes zou eten. Geloofwaardigheid, daar speel je niet mee. En helemaal niet als je anderen daar maar al te graag op aanspreekt.