Manifesta9

The Deep of the Modern 02/06/2012 tot 30/09/2012 - Genk, Limburg, Belgium
De Europese Biënnale voor Hedendaagse Kunst

Dankzij radio Klara wandelde ik afgelopen zaterdag rond op de indrukwekkende mijnsite van Waterschei met als hoofddoelstelling van de dag een grote portie hedendaagse kunst, onder de verzamelnaam Manifesta9. Tijdens de zomer herbergt het hoofdgebouw van deze voormalige mijn de belangrijkste Europese reizende expo van actuele kunst. De curatoren putten in het bijzonder uit de synergie tussen de historische locatie – een Limburgse steenkoolmijn – en beeldende kunsten. Breder nog, thema’s gelinkt aan de wereldwijde industrialisering vormen de rode draad doorheen Manifesta9.

Het is echt wel mijn ding, hedendaagse kunst tentoongesteld in een buitengewone setting. Het mijngebouw van Waterschei imponeert an sich; de creaties die deel uitmaken van Manifesta9 evenzeer. De talloze werken met steenkool slaan de nagel op de kop, maar tevens fotoreeksen rond industrieel China of schetsen met runderbloed over Charleroi maken indruk. De zelffoltertuigen intrigeren voornamelijk mijn gezelschap; ik glimlach bij het plastic reef dat riffen bestaand uit drijvend afval visualiseert, de voormalige koolzakken van Marcel Duchamp en het mini-draaiorgeltje dat via allerlei micro’s en boxen versterkt wordt tot een aanstekelijk wijsje op het buitenterras.

En wie na deze serieuze brok nog cultureel incasseringsvermogen rest, kan eens snuisteren tussen de Parallel Events van Manifesta9 – die plaatsvinden in de regio Limburg en de directe buren (Wallonië, Nederlands Limburg en het Duitse Rijnland).

Ik hou het (voorlopig) bij Waterschei en het Modemuseum Hasselt, want in Gent wachtte nog een dosis feesten mij op…

[portfolio_slideshow]