Gent M – Televisie en social media

Gisteren voor het eerst present op Gent M. Dit impliceert meteen dat ik voor de vorige 13 edities paste, maar het thema ‘Televisie en social media’ (nogal professioneel mijn ding) en de sprekers triggerden deze keer mijn I-wanna-be-there-ness… Hendrik Dacquin zag ik enkele weken geleden aan het werk op de Marketing Day, Hannes Coudenys is een ex- en ondertussen opnieuw freelance collega.

Locatiegewijs alvast fan, want Bar Buro veroverde in sneltreinvaart een plekje in mijn verzameling van Gentse love spots. Hoedje af tevens voor de initiatiefnemers, want digitale creativiteit in Gent bevorderen is een nobel streven.

Verder ligt het onderwerp mij dus zowel professioneel als privé – want beide vermengen op natuurlijke wijze voor een in-between Generation X en Y – nauw aan het hart. Hendrik Dacquin boeide, al bracht hij voor mij weinig nieuws en mocht het af en toe iets meer high level (lees: minder technisch). Björn Joos trof mij een tikkeltje minder met zijn smart tv verhaal, in het bijzonder omdat ik niet meteen tot de believers behoor. Hannes Coudenys zoomde in op dé social media case van de Vlaamse televisiewereld: The Voice Van Vlaanderen – mij uiteraard niet vreemd, wegens zelf VMMa-personeel.

En toch postte ik naar het einde van de net iets te lange avond toch een aantal kritische tweets: debat om het debat, mixed feelings, … Vanzelfsprekend volgden wat waarom-vragen, die ik in deze post wil pogen te beantwoorden. Geen gemakkelijke opgave wel, gezien het om iets subjectiefs als een puur persoonlijke mening gaat.

Hoe zeer de presentaties inhoudelijk goed zaten, zo gekunsteld kwamen voor mij de interventies over. Hoewel Fredo De Smet een vlotte spreker en bijgevolg een natuurlijke moderator is, vond ik de vragen tussendoor steevast wat bij het haar gegrepen. Te veel klemtoon ook op de polarisatie smart tv versus second screen. Mede door de vraagstelling en de interventies van de sidekick vond ik de teneur nogal artificieel scherpzinnig en bijgevolg zwart-wit. Ja, het zijn woelige tijden in het Vlaamse medialandschap. Ja, iedereen weet dat machtsverhoudingen onder druk staan. Maar we spreken nog steeds over de magische combinatie van televisie en digitaal in al zijn vormen. Noem mij naïef, noem mij een positivo. Ik zie vooral de opportuniteiten en niet het al te gemakkelijke vingertje omtrent adverteerders, privacy en het betalen voor content. Debat om het debat boeit niet. Intellectuele woorden om de, idem dito. Interessante vragen om de, van ’t zelfde.

“Ja, maar…” dus wat mij betreft voor Gent M. Ik hou de kalender in het oog en sluit wellicht in de nabije of iets verdere toekomst nog eens aan – al is het maar om een glimp op te vangen van die o zo schattige roze kousen van de moderator… :)

En nog voor ik op de ‘Publish’ knop click, besef ik al dat ik mij mogelijkerwijs iets te scherp heb uitgedrukt. Waarbij bij deze meteen mijn excuses in de richting van wie zich geschoffeerd moge voelen!

6 thoughts on “Gent M – Televisie en social media

 1. Ook ik hou van Gent M en de thema’s die er worden besproken, maar ik kan je volledig volgen in je verhaal. Deze pijnpunten kwamen wat mij betreft al telkens terug (ik ging ondertussen een 4-tal keer).

  Mooi initiatief met een gekunsteld randje.

 2. Hoewel ik de avond niet heb kunnen bijwonen merk ik dat er heel wat is losgemaakt. Zoals je zelf al aangeeft staat second screen helemaal niet tegenover ConnectedTV en haar mogelijkheden. Het zijn twee verschillende technologieën. De ruis die op deze wijze gecreëerd word is niet bevorderlijk voor het omarmen ervan. Een gemiste kans.

  Daarnaast is het uitgangspunt dat TVVV haar eerste second screen ervaring beleefde ook niet helemaal correct. De term companion app lijkt me juister. De echte second screen app (thuiscoachapp) die werd ontworpen is door VMMa om budgettaire redenen geschrapt. Een visie rond second screen ontbrak op dat beslissingsmoment. Wat betreft TVVV II is de opname van de thuiscoachapp (meer dan 600.000 downloads in NL) verplicht gesteld. Het is dus afwachten wat de resultaten zullen zijn in Vlaanderen.
  Productiehuizen zullen naast het format ook een bijkomend mediaplan verkopen dat niet meer facultatief is zoals in het verleden maar mee het succes van het format zullen bepalen. Een mooi voorbeeld van deze visie merk je al op http://www.screenpop.co.uk.

  Wat betreft TVapps verwacht ik heel wat van de convergence apps. Deze vervangen de onhandige remote maar leveren unieke data over de identiteit van de kijker. In tegenstelling tot het delen van de afstandsbediening zal het aansturen van de TV over WIFI veelal gebeuren met de eigen telefoon (herkenning van de kijker). Ook de integratie van Google Analytics in dergelijke TVapps zijn van grote waarde voor de TVapp kanalen en haar adverteerders.

  De mogelijkheid om zonder overeenkomsten met en afdrachten aan Belgacom, Telenet, Voo,… dadelijk content te kunnen bieden op het TV-scherm schept ongekende mogelijkheden. Brands kunnen mits de juiste strategie nu zelf een eigen kanaal opvullen. Het is niet voor niets dat Red Bull Media House werd opgericht voor het produceren van unieke content.

  Wordt vervolgd … en kijk alvast graag uit naar de verdere ontwikkelingen…

  Voor de geìnteresseerden zijn er in mei twee interessante congressen in Londen, meer info op
  http://www.connectedtvsummit.com/
  http://www.socialtvworldsummit.com

 3. Hey Elise,

  Merci voor het verslag. Ben akkoord met je opmerkingen. In de hoop een catfight los te weken werd er inderdaad een paar knuppels in het hoenderhok gegooid. Ik denk dat de conclusie die @jellelampaert
  https://twitter.com/jellelampaert/status/192343641073786881tweette het toch mooi samenvatte:

  “De toekomst is m.i. niet SmartTV of 2e scherm, maar SmartTV en 2e scherm. Content op het ene, interactie op het andere. #gentm”

  @Kristof: het valt me een beetje op dat je zelf nogal een vinnig oordeel op een evenement die jezelf niet bijwoonde. Ik denk ook dat iedereen ondertussen weet dat TV App Agency de oplossing is voor al onze problemen ;-)

  Hendrik

  PS: Ik besefte inderdaad dat mijn presentatie iets te technisch was bij momenten. Had het profiel van de GentM hanger verkeerd ingeschat. Dacht eerder technologie geeks voor me te hebben maar het was een heel divers publiek. Wat fijn was.

Comments are closed.