Leestekens op Twitter

Ja, ik durf al eens een boompje opzetten over punctuatie.
Omdat ook schrift intonatie verdient, zelfs in tweets.

Er knaagt bij mij wel vaker iets taalgewijs als het over die 140 karakters gaat. Over hoe ander tweeten, doch evenwel worstel ik met mijn eigen leestekengewoontes.

Zo gebruik ik op Twitter veel te vaak een beletselteken – ook wel ‘drie puntjes’. In mijn laatste 25 tweets tel ik wel 14 keer die onvermijdelijke ‘…’. Dringende note to self dus! Verder slaag ik er quasi niet in om te tweeten zonder leestekens, al zou dat in bepaalde gevallen eigenlijk wel verantwoord, beargumenteerd en onderbouwd kunnen worden. Zo moest ik pagina’s lang terugscrollen om op mijn eerste leestekenloze tweet te stoten. Daterend van 28 maart 2012 – voor een veeltweeter als ik dus eeuwen.

Begrijp me niet verkeerd: ik ga prat op dat “er niet in slagen”. Want ook tweets vereisen punctuatie en bijgevolg intonatie. En dan zwijg ik nog over de hoofdletterterreur die ik vaak in Twitterville bespeur… Als een tweet niet met een hoofdletter start, kan dat mijns inziens enkel wanneer het om een merknaam met een kleine letter (à la venTura hierboven) gaat of om een bepaalde actie van de tweep – zoals “lacht met de ‘occasiewijven’ uit Comedy Casino…”. Geen andere excuses dus om eens minimalistisch te doen.

Kortom, verzorg uw taal in z’n letters, cijfers én tekens! Tevens als je iets gebald formuleert in maximum 140 tekens.

11 thoughts on “Leestekens op Twitter

 1. Als ik nou maar eens wist hoe je leestekens in je Twitter krijgt!!

   • Wat is dat nou voor antwoord! Hoe typ ik een e met een trema of een o met een accent circonflexe? Ja, in emails of in Word weet ik dat wel, maar dat werkt niet bij Twitter.

    • Ik weet niet met welke Twitterclient jij werkt, maar in de webversie kun je dat effectief gewoon typen. Net zoals in e-mails of Word.

 2. De e in client moet met een trema, meneer (wat u dus niet doet), maar als ik dat probeer, verdwijnt de site.

  • Client is niet hetzelfde als cliënt. En het is mevrouw. Laat maar, ik probeer gewoon eerlijk te antwoorden…

 3. O, dank daarvoor, mevrouw, maar nu ontgaat me nog steeds hoe leestekens te plaatsen. En wat is in ’s hemelsnaam een ‘client’?

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Client_(computing) Je kunt de originele Twitter webversie gebruiken, maar bijvoorbeeld ook Tweetdeck of nog iets anders om te tweeten. Ik gebruik dus de eenvoudige webversie op mijn laptop (en een aparte app op mijn smartphone). Aangezien er bij mij geen problemen zijn bij leestekens, weet ik dus ook niet wat de oplossing voor jou kan zijn. Succes ermee!

 4. U zoudt nu toch langzamerhand moeten begrijpen dat ik de laaste 40 jaar geleefd heb in een grot in Zuid-Ossetie. Die e met een trema lukt dus weer niet. Dan verwijnt de site en gaat-ie naar ‘google’. Maar u kunt dat kennelijk niet oplossen. Geeft niet, hoor. Toch bedankt.

 5. Dit heeft elkaar gekruist. Ik zal maar eens een andere site proberen. Ik wist niet dat er kennelijk diverse versies zijn. Dank.

 6. Beste antifoon,
  Iemand die zo dom, zo begripsloos en tegelijkertijd zo koppig is, dat kan alleen maar een vrouw zijn.
  Groet, Albert

Comments are closed.