Draw Something

Ja, ik hou wel van tekenen. Zo bewijst mijn verzameling sketches op deze blog. Dol ben ik in het bijzonder op letterlijke visualisaties van figuurlijke betekenissen – denk aan Zo fier als een… Nu de Wordfeud hype wat overgewaaid lijkt, signaleerden een aantal mensen mij een nieuwe app naar mijn meug: Draw Something.

Sinds gisteren teken ik dat het een lieve lust is tegen mijn virtuele vriendjes. Mooi tekenen is geen vereiste, gewoon zorgen dat het duidelijk genoeg is zodat de wederpartij kan raden wat je tekende. Al liep een collega (namen worden niet genoemd) hier verontwaardigd te wezen wegens een opmerking over haar volgens de tegenspeler onbestaande tekentalent.

Het concept? Je speelt tegen iemand – zij het een Facebook vriend, iemand met een Draw Something account, op basis van een e-mailadres of een willekeurig persoon. De opdracht is iets te tekenen, in te dienen en vervolgens door de ander te laten raden wat het is. Eenvoudig, toch? De app baseert zich op het Engels vocabularium, dus af en toe komt Google Translate wel van pas. Het is zaak om zo vaak mogelijk over en weer te pingpongen met een tekenopgave, want het spel eindigt als jij of je opponent de tekening niet kan raden. Hulplijnen – voorgesteld door bommetjes – koop je met muntstukken die bij elke geraden tekening volgens de moeilijkheidsgraad ervan verdiend worden.

En toch heb ik mij eveneens sinds gisteren al gras-, kaki- en fluogroen geërgerd aan de Draw Something app. Vandaar ook een aantal opmerkingen ter bevordering van het tekenplezier – al zou ik die wellicht beter naar het Engels vertalen als ik wil gehoord worden door de ontwikkelaars:

  • Een goede strategie om een app met advertenties gratis aan te bieden en voor de reclamevrije versie € 0,79 aan te rekenen. Heads up dus voor deze!
  • Het stoort mij enorm dat ik in de loop van een partijtje niet terug naar het Home-scherm kan nadat ik bijvoorbeeld een tekening (wel of niet) geraden heb. Ik wil op elk moment zelf kunnen beslissen of ik verderga met dit spel tegen deze persoon en bijgevolg of ik liever verderspeel tegen iemand anders.
  • Iets meer tijdsdruk toevoegen (sneller = meer muntstukken) bij het tekenen zelf of het raden van een tekening. De tijd om een tekening te raden zou ik tevens beperken tot maximum 30 seconden.
  • Chatfunctie is ook wel een aanrader, want wie wil nu geen commentaar geven bij die lelijk getekende ‘Aladdin’? Of iemand proficiateren met die welgevormde ‘whale’?
  • Na één dag spelen ben ik al minstens vijf woorden meer dan eens tegengekomen. Jammer, want zo is de lol er meteen af… Dus graag een grotere woordenschat!
  • Tegenspelers zoeken op basis van een Twitteraccount zou eveneens fijn zijn. Bij Wordfeud speelde ik zelfs vaker met tweeps dan met ‘in levende lijve’ vrienden.

Kortom, een app met het potentieel om mij een tijdje spelletjesgewijs zoet te houden. Al bestaat de kans dat ik deze sneller dan Wordfeud delete omwille van de hierboven omschreven ergernissen… Teken ze!