Sonobox

Zoals mijn neefjes niet weten wat een bandenspeler is, zo hoorde ik het deze week ergens net voorbij de Duitse grens donderen toen een collega sprak over de sonobox.

“Wablieft? Never heard of…”, hoor ik Generation Y’ers al opperen.

Flickr picture by pianococtail

Het blijkt een bakje te zijn dat vanaf de jaren ’60 hoorde bij bepaalde encyclopedieën, zoals Larousse. De raadpleger der encyclopedie behoefde enkel de sonobox op een afbeelding met grammofoonachtige groeven te plaatsen. Op die manier kon je – volgens de getuigende collega – bijvoorbeeld een geluidsfragment beluisteren bij de landing op de maan.

Dat de sonobox bestaat. Tot daar aan toe. Dat ik tot op heden niet van dat bestaan bewust was. Toch straf! Ondertussen vlei ik mij neer bij de gedachte dat de sonobox wel niet de enige zwarte vlek in mijn erfgoedelijk geheugen zal zijn.

Bijkomende vaststelling tijdens het Googlen: er bestaan nog voorwerpen waarover Wikipedialand besluit te zwijgen…

5 thoughts on “Sonobox

 1. Ik heb nog zo’n ding gehad als kind… Het bestond ook in België. Er waren zelfs luisterboeken (bv. om een taal te leren) en kinderboeken. Ik heb me er nog rot mee geamuseerd.

 2. Ik heb nog zo’n ding gehad als kind… Het bestond ook in België. Er waren zelfs luisterboeken (bv. om een taal te leren) en kinderboeken. Ik heb me er nog rot mee geamuseerd.

 3. Ik ben blij dit gelezen te hebben, want….ik bezit zo’n sonobox, en wist niet waarvoor het diende,
  Had al alles uitgetest met singles (45 toeren) zonder resultaat.
  Nu weet ik waarvoor het diende.
  Op zoek nu, naar een boek, waar ik het dan kan op uittesten.

 4. Ik ben blij dit gelezen te hebben, want….ik bezit zo’n sonobox, en wist niet waarvoor het diende,
  Had al alles uitgetest met singles (45 toeren) zonder resultaat.
  Nu weet ik waarvoor het diende.
  Op zoek nu, naar een boek, waar ik het dan kan op uittesten.

  • Geachte hr. Hendrik, Wat een toeval, mijn vader is op 8 februari jl. overleden. Wij hebben met al mijn broers en zusters het huis opgeruimd en leeg gehaald. Ons moeder is naar een verpleeghuis gegaan. Nu heb ik toevallig vandaag een encylopedie gekregen met sonoboeken. Echter de sonobox zit er niet bij, ik ben bang dat hij met de verhuizing niet interesant genoeg was, of wij wisten niet waar hij voor diende, net als u. U wilt hem uitesten, maar ik wil graag een sonobox in mijn bezit zodat alles compleet is. Kunnen wij iets voor elkaar betekenen? Met vriendelijk groet, Cor

Comments are closed.