STAM

Het Stadsmuseum Gent kende ik totnogtoe enkel van de buitenkant – en van het hippe openingsfeestje op 9 oktober. Tijd dus om daar op deze winterzondag met snuifje feestkater verandering in te brengen. Op naar die binnenkant…

Meteen valt op dat de architectuur zowel binnens- als buitenshuis parelt. Perfect in lijn met de rode draad – om meteen in STAMs huisstijl te blijven – doorheen de Bijlokesite: een naadloze combinatie van hypermodern met keurig gerestaureerd.

Het stadsmuseum vertelt het verhaal van Gent. En dat verhaal begint in de introductieruimte met gigantische luchtfoto waar alle locals – mits het aantrekken van schoenbeschermers – dolenthousiast op zoek gaan naar hun stekje. De volgende zalen tonen chronologisch de Gentse geschiedenis – met een extra portie aandacht (in de vorm van een zaal) voor twee populaire thema’s, meer bepaald Keizer Karel en “De Rechtvaardige Rechters”.

Naast de old meets new architectuur apprecieerden mijn vriend en ik tevens de interactiviteit. En de veelvuldig aanwezige kinderen met ons… Torens bouwen met witte legoblokjes, verhalen horen op luisterbanken, filmpjes compileren en geprojecteerd zien. Bovendien is het multimedialiteit troef in STAM: projectoren, holografische schermen, touch tabletten, … en Apple computers alom.

Tenslotte behaagt het hedendaagse jasje. Van de eerder genoemde architectuur, over de grafische vormgeving tot het STAMcafé. Om deze voor de hand liggende woordspeling konden Christine De Weerdt en team alvast niet heen!

[portfolio_slideshow]

7 thoughts on “STAM

    • Aangename zondagmiddagactiviteit! En meteen een eerste punt voor mijn “wat meer cultuur” voornemen…

    • Aangename zondagmiddagactiviteit! En meteen een eerste punt voor mijn “wat meer cultuur” voornemen…

  1. Het STAM is super! Ik bezocht het een week na de opening met mijn grootouders en ook zij waren enthousiast, echt een museum voor alle generaties dus :). Het is werkelijk één van de leukste musea die ik ooit zag, vooral de manier waarop alles gepresenteerd was en de interactiviteit overal. Ik ga er zeker nog eens terug!

  2. Het STAM is super! Ik bezocht het een week na de opening met mijn grootouders en ook zij waren enthousiast, echt een museum voor alle generaties dus :). Het is werkelijk één van de leukste musea die ik ooit zag, vooral de manier waarop alles gepresenteerd was en de interactiviteit overal. Ik ga er zeker nog eens terug!

Comments are closed.