Bladwijzer

Toen ik vandaag na een leesmoment mijn boek opzij wou leggen, schoot ineens iets ongelofelijk triviaals door mijn hoofd: Hoe markeren mensen waar ze in een boek aanbelanden? Ikzelf plooi doorgaans een hoekje over. Maar er zijn uiteraard nog andere mogelijkheden. Een kleine rondvraag…

Ooit al de rubriek Woordkramerij gehoord in Espresso op Klara? Met hun baseline “Woorden die Moeder de Taal liever kwijt dan rijk is” prikkelen ze meer dan enkel mijn aandacht. Net zoals bij Marc Reynebeau en Saskia de Coster borrelde daarnet een zekere irritatie op voor een woord – namelijk het woord ‘bladwijzer’. Want er moet toch een meer flatterende formulering bestaan voor het punt waarop je een adempauze neemt tussen twee weg-van-de-wereld-in-jouw-boek stondes…

Leesbreker?
Woordvaartkaart?

Flauwe pogingen van mijn kant.
Suggesties meer dan welkom!

PS – Gerelateerd aan dit onderwerp herinner ik mij een oproep via Twitter om een woord te bedenken voor “de periode tussen boek A uitlezen en de eerste bladzijde van boek B omslaan”.

Gerelateerde blogposts:

2 thoughts on “Bladwijzer

  1. “de periode tussen boek A uitlezen en de eerste bladzijde van boek B omslaan”

    De letterloze periode? Het literaire gat? Of misschien nogal simpel: de leespauze? :-)

  2. “de periode tussen boek A uitlezen en de eerste bladzijde van boek B omslaan”

    De letterloze periode? Het literaire gat? Of misschien nogal simpel: de leespauze? :-)

Comments are closed.