Action reading

De laatste maanden koop ik geregeld boeken die meer van een mens vragen dan ogen die regel per regel van links naar rechts consumeren. Op zich hou ik wel van het idee achter deze boeken… Ze claimen stuk voor stuk de creativiteit te bevorderen. Ze laten doorgaans een meer blijvende indruk na dan de klassieke exemplaren. Ze eisen tijd en vooral energie op. Ze dwingen de lezer bovendien om af te stappen van het idee dat je een boek van pro- tot epiloog in een gestroomlijnde beweging doorneemt. Vaak vragen de auteurs van deze boeken je om te stoppen en niet verder te lezen vooraleer je een bepaalde opdracht hebt uitgevoerd. Of om naar een specifieke pagina door te bladeren. Of om helemaal niet van voor naar achter, maar willekeurig volgens humeur te lezen. Even wennen dus!

Het is mij niet duidelijk of voor dit type boeken een bepaalde term bestaat. Mijn voorstel is dan ook om – naar analogie met de schilderkunst van ondermeer Jackson Pollock – het begrip action reading in te voeren.

•••

Hierbij mijn action reading favorieten met enkele grepen uit de waaier opdrachten:

“Creativiteit” door Guillaume Van der Stighelen
http://www.uitgeverijluster.be/t53/Creativiteit

Kies de verkeerde vrienden
Leg elke dag een nieuwe gedachte vast
Doe iets liefs voor iemand die het niet verdient

“Wreck this journal” door Keri Smith
http://www.wreckthisjournal.com/

Write one word over and over
Enfuse this page with a smell of your choosing
Document a boring event in detail

“Alles is een verhaal” door Jean Philip De Tender
http://www.allesiseenverhaal.be/

Laat je op papier interviewen door Yann Arthus Bertrand
Maak een moodboard
Ontrafel woord na woord de tekst van je favoriete nummer op dit moment

•••

Overduidelijk meer dan lezen alleen.
Ik scheur, kleur, teken, bereken, schrijf, beklijf, ervaar, evenaar.

Maar ik bedenk tevens dat mijn volgende boek misschien toch nog eens een goeie ouwe whodunnit zal worden…

5 thoughts on “Action reading

  1. Pingback: het lezen is dood, lang leve het lezen « Jean Philip De Tender

  2. About me van Keri Smith is ook een dikke aanrader in dit genre. Daarin vul je een soort van ultra-lang vriendenboekje over jezelf (uhm… vandaar de titel… uiteraard). Je kan dat voor jezelf doen om nieuwe zaken aan je persoonlijkheid te ontdekken of om aan je partner te geven zodat hij je wat beter leert kennen.

    Wreck this journal staat ook al heel lang op mijn verlanglijstje. :D

  3. About me van Keri Smith is ook een dikke aanrader in dit genre. Daarin vul je een soort van ultra-lang vriendenboekje over jezelf (uhm… vandaar de titel… uiteraard). Je kan dat voor jezelf doen om nieuwe zaken aan je persoonlijkheid te ontdekken of om aan je partner te geven zodat hij je wat beter leert kennen.

    Wreck this journal staat ook al heel lang op mijn verlanglijstje. :D

Comments are closed.