The Wan & Only

Wanneer een vriendin vertelt dat het voormalige volkscafé De Wan overgenomen is én een remake onderging zonder té hip te willen zijn spits ik mijn oren. Wanneer blijkt dat de specialiteit van het huis mossel friet is gaat mijn Belgisch hartje sneller kloppen. Dat klinkt als de ideale plek voor een leutig avondje uit: op naar The Wan & Only!

Ik fiets tot op het kruispunt waar de Sleepstraat overgaat in de San Salvatorstraat, helaas in de drukkende hittegolf die we begin augustus wederom mochten doorstaan. Mijn eerste vijf minuten bij The Wan & Only focussen zich bijgevolg enkel op rustig ademhalen. Mijn gezelschap maakt intussen een praatje met een habitué van De Wan die ook na de overname fan blijft. Ik ben niet in staat om veel te zeggen en luister gewoon mee…

op het menu

Fastforward naar enkele momenten later. We inspecteren de papieren placemat die tegelijk dienst doet als menukaart. Wat eten we vanavond? De mosselen stonden al op voorhand vast. Starten doen we evenwel met wat grijze garnalen die als suggestie op het krijtbord prijken en een eerste glas van onze fles witte wijn (Terret – € 23).

We drinken wijn op een paar meter van de verkeerslichten en het bijhorende verkeer. Veel mensen halen er wellicht hun neus voor op. Ik daarentegen vind dat heerlijk… De drukte van de stad, de relatieve chaos van de Sleepstraat. Dit is waarom ik woon waar ik woon, op fietsafstand van het centrum.

grijze ongepelde garnalen

Naast de wijn storten we ons op het glazen retroschaaltje met grijze garnalen. Geduldig garnaal per garnaal pellen, proberen die perfect intacte garnaal uit z’n pantser te krijgen en terwijl van een lekker gekoeld wit wijntje nippen: er bestaan slechtere manieren om het weekend in te zetten.

De stamgast waar mijn vriendin mee aan de praat raakte zit ondertussen aan de mosselen en laat ons weten dat ze hem bijzonder smaken. Laat maar komen, team Wan!

mossel friet

Even later verschijnt ook ons zwart goud in vrolijke rode mosselpotten, vergezeld van mosselsaus en uiteraard frietjes. Een meer dan ideaal avondmaal op zo’n zwoele zomeravond! De mosselen smaken, alleen jammer dat net iets te veel exemplaren onderaan de pot weigerden van ‘Sesam, open u!’ te doen. Wel moet ik eerlijk toegeven dat ik niet zo makkelijk meer mosselen bestel buitenshuis: thuis Goudmerk uit de jutezak klaarmaken vind ik doorgaans de lekkerste optie. Desalniettemin had ik deze mosselavond voor geen geld ter wereld willen missen…

The Wan & Only moderniseert met respect voor het verleden: een vlotte eetkaart, een grafisch leuke huisstijl en dat resulteert automatisch in een complementair publiek. Zo mogen er nog meer ongedwongen uitgaansadresjes bijkomen in Gent!

Een reactie achterlaten