Steamy Windows

Een vriendin vertelt dat ze op social een nieuwe dumpling bar spotte. WHAT? Dat is mij volledig ontgaan!?! Ik ben bij deze officieel niet meer ‘on top of food things’… De dumpling bar kreeg de toepasselijke naam Steamy Windows en huist in de SHELTER locatie – waar in eerste instantie originele kledingmerken te koop zijn. En nu dus ook dumplings!

Samen met een collega fietsen we naar een date daar met onze ex-collega. We stappen binnen tegen 12u15, alleen merken we meteen dat met drie personen comfortabel zitten niet meer aan de orde is. Buiten op het terras rest ons als enige optie. Gelukkig schijnt op het moment van de beslissing de zon, al merken we dat wanneer die besluit om even te schuilen de temperaturen meteen droppen tot terrasonwaardig.

Bestellen doe je aan de bar. Dus spreken we even onderling af wat het zal worden en loop ik naar binnen om alles door te geven. De vegan shiitake dumplings blijken vandaag niet beschikbaar, dus houden we het bij de vegan chinese bieslook (€ 4,50 voor 4 stuks), de chicken dumplings (€ 4,50 voor 3 stuks), pork dumplings (€ 4,50 voor 3 stuks) en gyoza zoetwatergarnaal (€ 5,50 voor 5 stuks). Verder graag ook nog de bun gepekelde mosterdkool & bamboe (€ 5 voor 2 stuks). En tot slot edamame (€ 5) en gestoomde paksoi (€ 6) als sides.

Drankgewijs kom ik met een Pony’s IPA (€ 4,50) voor de collega, een home made lemonade met limoen, citroen en verse munt (€ 3,50) voor de ex-collega en een glas Purato Pinot Grigio (€ 4) voor mezelf naar buiten. Het eten volgt straks.

Onze kleine terrastafel komt al snel gezellig vol te staan met in de eerste plaats een toren stoommandjes. We krijgen twee kleine bordjes om voor jezelf een dumpling wat dichterbij te halen, dus ga ik binnen nog even informeren naar een derde stuk. Ondertussen haal ik ook nog de extra chopsticks en servetten uit mijn handtas die ik daarnet meenam.

In het bovenste mandje liggen de edamame, oftewel gestoomde sojabonen met gerookt zeezout. Dit moet tegenwoordig zowat mijn favoriete hapje zei, omdat ze in de eerste plaats écht lekker zijn en omdat je er zo veel van kan eten als je wilt – eat this, chipkes! 

Ik vergat in de chaos van het ontstapelen, verdelen, opeten en babbelen om consequent alle dumplings te fotograferen, dus jullie moeten het met varken (judasoor, shiitake, bieslook, lente-ui) en kip (lente-ui, gember, chinese kool, sesam) stellen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik na het communiceren van de bestelling niet helemaal gerust terug naar onze tafel loop, voornamelijk omdat het toch wat chaotisch lijkt bij Steamy Windows: de kleine bar, de massa dumpling lovers in combinatie met take away bestellingen… Maar gelukkig verdwijnt mijn bezorgdheid na het proeven van de eerste dumpling! Al mag ik uiteraard ook niet overhellen naar de andere kant, want de XLBs en consorten die ik ooit al proefde bij pakweg Cuichine zijn toch nog van een andere categorie.

Even inzoomen dan op de gyoza zoetwatergarnaal (chinese kool, look, gember, lente-ui, sesam met pittige pruimensaus): niet eenvoudig om op te tillen met stokjes, desalniettemin meer dan geslaagd. Het andere bord met gestoomde paksoi mist een beetje punch, al kan ik de gefermenteerde sojabonen wel appreciëren.

We missen de buns nog. Eén iemand van het gezelschap gaat binnen informeren, de dame van achter de bar komt toch nog even controleren en brengt uiteindelijk het ontbrekende mandje. Ik hoopte op de andere uitvoering van buns: de gestoomde broodjes die dichtgeplooid worden met pakweg buikspek, tofu of zalm tussen. Hier gaat het eveneens om gestoomde broodjes, maar ze worden vanbinnen opgevuld en dan wordt het deeg in een toefje gedraaid. Helaas vergat ik ook deze toefjes te fotograferen!

Na een vijftal dumplings, wat groentjes en een halve bun ben ik als verstokte gulzigaard niet helemaal overtuigd dat ik voldaan ben, alleen sluit ik me aan bij de meerderheid.

O ja, naast ons gezelschap vinden ook nogal wat bekendere mensen mensen – denk Fucking Dewaele Brothers of Compact Disk Dummies – hun weg naar Steamy Windows. Zij zijn blijkbaar wel nog helemaal ‘on top of food things’ (zie intro)…

Een reactie achterlaten