Noord 57

Deze resto review schreef ik origineel in opdracht van Goesting magazine – dat maandelijks verscheen als bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Van feestzaal naar eigen restaurant: dat is de stap die chef Joke Sap en haar partner Jo Lormans met Noord 57 in Torhout zetten.

Laten we openen met een dikke duim voor het interieur: ze haalden het stijlvolle maximum uit een gedateerde villa. Hopelijk trekt de kaart met als slagzin ‘Natuur aan de basis’ deze lijn door. We starten met witte wijn: Fruchtspiel (€ 7), Grüner Veltliner uit 2014 en de gekende Heuvellandse bubbels, genaamd Wiscoutre (€ 5).

Vervolgens krijgen we de eetkaart: rechts à la carte en links het menu ‘Ontdek Noord 57’ (€ 48). Een vriendelijke dienster vertelt dat we helemaal niet hoeven kiezen bij dat menu: we krijgen zes (!) voorgerechten en qua hoofdschotels zowel vlees als vis. We zijn overtuigd: hij graag mét wijnarrangement (€ 17), ik ben BOB.

Vlot verschijnt een aanlokkelijke stoet voorgerechten: schelpjes – citroengras, pizza – spinazie – ricotta, guacamole – falafel – kruiden, carpaccio – rund – sjalot – notenolie, tataki zalm – oosters, witte pens – gemarineerde groentjes. We zijn wat overdonderd… Zo rijkelijk, zo verzorgd en bovenal zo lekker! Het lukt me niet een favoriet te kiezen uit al die smaken, misschien zelfs net te veel smaken? Eigenlijk zijn we nu al voldaan.

De hoofdgerechten blijken al even gul: West-Vlaams Rood – gekonfijte aardappel – crème van aubergine en als vissuggestie van de dag zeebaars – linzen – bloemkool. Opnieuw bijzonder zorgzaam gedresseerd, vol kleur, diepe smaken en dus als besluit een chef die duidelijk weet wat ze wil. Hier wint voor mij de combinatie van zeebaars en linzen.

We passen voor de nagerechten, hoewel ze er op de naburige tafels echt beeldig uitzien. Wel lusten we koffie, waarbij groene macarons en een ongevraagde korting van € 3 op elk menu horen. Supersympathiek!

Torhout zal Noord 57 ongetwijfeld omarmen: royale borden en glazen, telkens van een prima niveau. Alleen denk ik – eerlijk is eerlijk – bij geen enkele hap of slok aan de natuur die aan de basis ligt.

Een reactie achterlaten