Madonna

Ex-collega en inmiddels vriendin Jole stelt voor om te lunchen. Ik zeg meteen ja en schuim mijn restolijstje af naar Gentse adresjes die geschikt zijn voor deze gelegenheid… Snel landen we op een nieuwe veggie hotspot aan de Poel: Madonna. Behalve lunch of diner met groenten in de hoofdrol kun je bij Madonna tevens terecht voor (minder) feestelijke gelegenheden – zoals boekvoorstellingen, trouwerijen of rouwmaaltijden waarvoor ze trouwens over een afgescheiden feestzaal beschikken. Mijn gezelschap en de uitbaatster weten dat hier vroeger Brasserie Het Volk huisde, een eetgelegenheid die nooit op mijn radar heeft gestaan.

Sinds begin 2019 zwaaien drie dames er de plak; doorheen onze lunch maken wij kennis met een vlotte roodharige. Zij brengt mij tijdens het wachten alvast een natuurlijke prosecco (€ 6 – Corvezzo, DOC) die op de kaart poëtisch omschreven wordt als verfijnd, vegetaal, droog en fris. Daar horen huisgemaakte kaasstengels bij. Waar ik me bij het serveren voorneem om er enkele voor Jole over te laten, merk ik dat mijn hand op automatische piloot naar de volgende stengel gaat. Lekker dus.

een glaasje prosecco

Op de menukaart staat een vegetarische lunch (€ 18) die bestaat uit hapje, soep en hoofdgerecht. Hier veronderstelt diezelfde autopilot om dit middagvoorstel uit te testen, mijn inmiddels gearriveerde compagnon lijkt echter niet meteen overtuigd en kijkt nog even verder… Ik volg haar, niettemin geef ik voor de geïnteresseerden nog even het dagmenu mee.

  • dip van spruit met sesamcracker
  • peterseliewortelsoep
  • boekweit, koolraap, paddenstoelen en arame

We voelen wel iets voor de mozzarellaburger (€ 12), die blijkt uiteindelijk uitverkocht – beetje vreemd als er maar drie tafeltjes bezet zijn – en bijgevolg switchen we last-minute naar de burger met gepaneerde knolselder (€ 12). Ook zag ik op de Instagram van Karola’s Kitchen meerdere superlatieven met betrekking to de kroketjes (€ 6) en daarom besluiten we die te delen bij wijze van aperitiefhapje.

kroketjes

We krijgen drie soorten huisgemaakte kroketjes: met kikkererwten, met rijst en over de derde smaak twijfel ik… Was het nu knolselder, koolrabi of nog iets anders? In elk geval moet ik de felicitaties van Karola’s Kitchen bijtreden. In tegenstelling tot mijn foto omschrijf ik de kroketten als meer dan geslaagd. De stevigheid zit goed en daarmee bedoel ik smeuïg vanbinnen in combinatie met krokant vanbuiten. De hoofdingrediënten treden tevens mooi op de voorgrond, stom wel dat ik die derde hoofdrolspeler vergeten ben.

Ze zijn nog net niet allemaal op wanneer de toch wel vrij komische gastvrouw onze burgers komt serveren. Terwijl verwenst ze Madonna’s langwerpige borden, maar eigenlijk blijken het voornamelijk de afzonderlijke potjes met aardappelen en groenten die het quasi onmogelijk maken om zonder schuiven te serveren.

burger van gepaneerde knolselder

gebakken aardappelblokjes

slaatje van gepekelde groenten

Naast de burger van gepaneerde knolselder prijken dus twee kommetjes met enerzijds gepekelde groentjes en gebakken aardappelblokjes. Ik hou wel van pekelen en fermenteren, alleen voel ik wel – zoals met de meeste hypes – een zekere moeheid. Denk een beetje aan van die geforceerde sharingconcepten of toen we een aantal jaar geleden massaal ‘quinoa’ correct leerden uitspreken… Soit, dit is maar een detail bij deze vegetarische lunch. De blokjes van aardappel verrassen door bijzonder knapperig te zijn.

Maar dan over naar waar dit gerecht eigenlijk om draait: de burger. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat van gepaneerde knolselder te verwachten… En gelukkig overtreft dit vegetarische alternatief mijn verwachtingen. Dit proeft echt als een burger en niet gewoon als een schijf gefrituurde knolselder. Tussen het broodje zitten voldoende groenten, alleen mag er voor mij wel iets kwistiger omgesprongen worden met de saus. Mijn excuses als dat niet in het gezonde concept past.

We ronden ons bijbabbelen af met een groene thee (€ 3,50) en de conclusie dat je bij Madonna lekker vegetarisch eet, alleen zou het aangenamer zijn met iets meer volk rondom je. Een vrijdagmiddag is nochtans een leuk lunchmoment. Misschien ’s avonds nog eens herkansen of hopen dat ik ooit op een feest uitgenodigd wordt… Like a virgin als openingsdans? Flauw, I know.

Een reactie achterlaten