L’Apéro d’Oc

Deze resto review schreef ik origineel in opdracht van Goesting magazine – dat maandelijks verscheen als bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Dichter bij Zuid-Frankrijk kun je in Gent niet komen

L’Apéro d’Oc ademt Zuid-Frankrijk. Sinds vorige zomer blijven winkel en bistro open tot 23u00 en serveren ze meer dan alleen aperitiefhapjes.

Op een zaterdagavond installeren we ons op het gezellig drukke gelijkvloers. In de aanbieding: koude en warme tapas, extra’s op het krijtbord en hoofdgerechten aan de menukaart gepaperclipt. We zijn in tapasstemming!

Starten doen we met een fijne uitleg van de gastheer en biobubbels: Blanquettes de Limoux (€ 5). Daarbij hoort een eerste selectie tapas: jambon cru de Lacaune (€ 4), champignon façon larzac (€ 3) en calamar à la plancha (€ 7). Drie keer geslaagd, met bijzondere vermelding voor de pijlinktvis.

Tijd om over te schakelen op wit en rood. De gastvrouw vertelt vurig over de wijnen. Alle geproefde glazen omschrijven zou ons te ver leiden, maar ze bevallen keer op keer. Vraag om raad en geniet.

Dan bestel ik gegrilde makreel (€ 10) en oesterzwam met tartaardip (€ 8). Beide komen op fraaie olijfhouten plankjes. De volledige vis rust op een warme salade met venkel en radicchio. Prachtig! De oesterzwammen laten even op zich wachten, maar zijn tevens hemels: gepaneerd, gefrituurd en vergezeld van huisgemaakte tartaar.

De laatste tapas van de avond worden asperges met ricotta (€ 8) en gésiers de canard met radicchio (€ 10). Deze gebakken eendenmaagjes verrassen: ze smaken niet naar orgaanvlees en bovendien erg lekker. Tevens een pluim voor de groene asperges met ricotta, amandelschilfers en zeste van citroen.

Ik besluit met taart van zwarte chocolade en gegrilde amandelnoten (€ 5): een bommetje, desalniettemin een verrukkelijk bommetje.

Ook tijdens de zondagse boekenmarkt op de Ajuinlei kun je bij L’Apéro d’Oc terecht voor een portie Zuid-Frankrijk op een houten plankje.

Een reactie achterlaten