Kaffie Is Kaffie

Als een vriendin samen met haar vriendin een ‘speciaal’ koffiehuis opent, dan ben ik het aan mijn eigen blogethiek verplicht om even te melden bij het begin van deze post dat ik misschien niet 100% objectief ben… Maar kom.

Lies & Lien werken al meer dan een jaar naar hun droom toe: een koffiehuis waar hun vroegere werk als ergotherapeuten tevens in verweven zit, door mensen met een beperking tewerk te stellen. Ze hadden met hun verhaal touche bij Stad Gent en mogen de zaal op de eerste verdieping van het Dienstencentrum Gentbrugge aan het Keizerspark omvormen tot hun Kaffie Is Kaffie.

Ze moderniseerden de ruimte samen met heel wat vrijwilligers – mezelf niet incluis wegens zwanger en ten tijde van de renovatie compleet futloos – door de muren te witten en de vloer te parketten. Tijdens de zomer organiseerden ze al allerlei try-outs, zoals een bingo-namiddag en knutselen met oude sokken. Met deze activiteiten kunnen ze me niet verleiden. Maar wanneer ze de Kaffie Is Kaffie quiz aankondigen, doe ik er alles aan om een ploegje bij elkaar te ronselen. ‘De toevallige passanten’ (onze quizploeg, een typische quizploegnaam – I know) amuseren zich.

Ook tijdens de openingsavond op 8 september doen we dat met een drankje, een braadworst en veel bekende gezichten – ook al behoren wij niet echt tot de doelgroep van buurtbewoners.

Sinds dan kun je er van dinsdag tot vrijdag terecht voor ontbijt, lunch of koffie met gebak. Op vrijdag blijven ze langer open en vullen ze de kaart aan met enkele tapas. Pas na een aantal weken geraak ik er voor het eerst, want ik ben thuis met bevallingsrust en voorlopig nog zonder baby…

Ik bestel en betaal zoals gevraagd aan de toog. De dagschotel blijkt spaghetti bolognaise of vegetarisch te zijn en daarbij drink ik graag een Bionade met gember en sinaasappel. Je kan telkens kiezen voor het gewone tarief of het steuntarief – waarbij je Kaffie Is Kaffie vzw en hun werking steunt. De dagschotel kost dus respectievelijk € 10 of € 12. Op de toog staat een bordje met vermelding van het steuntarief, maar daar kijk ik eerlijk gezegd over. De vraag wordt me ook niet expliciet gesteld (door de vervanger van de zieke Lien) en dus betaal ik het gewone tarief.

Niet veel later komt Lies mijn spaghetti brengen. Wel een vegetarische in plaats van eentje met vlees, dat beginnersfoutje vergeef ik de vervanger van de zieke zaalvrouw met alle plezier. De portie is royaal, de groentenbolognaise smaakt goed door. Ik hou wel van wat pittige Tabasco, maar ben eerlijk gezegd te lui om ernaar te informeren. Dus eet ik mijn bordje zo leeg en complimenteer de chef.

Misschien ook nog meegeven dat de service door het bijzondere personeel erg vlot lijkt te lopen. Tevens even een voorbeeldje van de dagschotels deze week:

spaghetti bolognaise of vegetarisch
•••
 prei in witte saus, slaatje van witte kool, 
braadworst of veggieburger en gekookt patatje
•••
pasta met groenteroomsausje
•••
huisgemaakt gyros (rund of seitan) met gebakken patatjes en slaatje

Kaffie Is Kaffie zit op deze dinsdagmiddag mooi vol, dus de buurt en de sympathisanten lijken de weg te vinden. Uiteraard zal ook ik mijn best doen om regelmatig naar het dienstencentrum in Genbrugge af te zakken – al ligt dat niet meteen ‘op mijn route’.

Superveel succes gewenst, Lies & Lien!

O ja, en de tagline ‘voor een sociale slurp in jouw buurt’ vind ik trouwens top…

2 thoughts on “Kaffie Is Kaffie

  1. Aanvullingske:
    Steuntarief is niet om de werking van Kaffie is Kaffie vzw te steunen, maar om mensen die het wat ‘minder breed’ hebben, op dinsdag aan een sociaal tarief een lekkere maaltijd te kunnen aanbieden!
    Een uniek kantje aan het concept!! :-)

    Groetjes,
    Hilde (ook Kaffie is Kaffie bezoekster)

Een reactie achterlaten