De Vijf Seizoenen

Deze resto review schreef ik origineel in opdracht van Goesting magazine – dat maandelijks verscheen als bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Broer en zus Jonas en Laurence Haegeman namen even geleden als jong geweld de keuken over van hun stiefvader. Met onder meer de mama en de vrouw van Jonas in de zaal, blijft De Vijf Seizoenen in Brakel 100% family business.   

Na een panoramische rit door de Vlaamse Ardennen wandelen we op een vrijdagavond het strak gerenoveerde pand in de Kasteelstraat binnen. We toasten met een excellente cava Parxet (€ 8) en enkele veelbelovende amuses met prei, bloemkool en rode biet in de hoofdrol.

Gangen heten hier seizoenen en wij gaan voor de gulden middenweg: vier seizoenen (€ 55) met aangepaste wijnen (€ 30). Seizoensgroenten krijgen logischerwijs een prominente plaats en dat uit zich tevens in een volwaardig vegetarisch menu. Doe ons toch maar vlees en vis, alstublieft.

We openen met pastrami van hertenkalf en aardpeer. Van rundspastrami ben ik oprecht fan, en ook met hert valt deze bereiding in de smaak. De aardpeer in diverse structuren (crème, chips, ijs, …) past. De lichte Beaujolais Une Tranche Fine evenzeer.

Daarna volgt een stukje lotte met champignons, gebrande ui en artisjok. Een bom van diepe, herfstige smaken! Van de bouillon in het diepe bord zou ik wel een stevige kom lusten. Dan mogen we even rusten met een verrassende sorbet van schapenmelk en granité van bergamot.

De seizoenslijn zet zich verder bij mijn griet met pompoen en oesterzwam. Mijn meneer koos voor wilde eend met broccoli, evenwel lonkt hij – tegen zijn eetgewoonten in – naar mijn visje. Ik geniet van de grandioos gebakken griet met mousseline van Quintine blond en de prima 100% Chenin Blanc van Domaine des Chesnaies erbij.

Om af te ronden zwicht mijn lief voor kaas, ik hou het bij de pastinaak met witte chocolade. Nu is het mijn beurt om een tikkeltje jaloers te zijn op zijn vier mooie kaasjes en het bijhorende blonde biertje Triverius van brouwerij De Graal.

Helemaal voldaan en vol van deze keuken nippen we nog van de koffie met zoets. Vijf seizoenen, vijf sterren. Het plaatje klopt.

Een reactie achterlaten