Bistro L.E.S.S. (gesloten)

Deze resto review schreef ik origineel in opdracht van Goesting magazine – dat maandelijks verscheen als bijlage bij De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Love Eat Share Smile in de voormalige Hertog Jan

Driesterrenchef Gert De Mangeleer verhuisde onlangs met Hertog Jan naar Zedelgem. Voor het vrijgekomend pand in Sint-Michiels dokterde hij samen met zijn sommelier Joachim Boudens een nieuw concept uit: Bistro L.E.S.S., dé plek om Spaans geïnspireerd eten te delen.

Het is vrijdagavond, de zaak zit deels gevuld en we krijgen een ronde tafel in de veranda toegewezen. Niet meteen mijn eerste keuze, maar de rest blijkt specifiek gevraagd te zijn bij reservatie – iets wat we volgens de dienster altijd mogen doen bij een volgend bezoek.

Als aperitief lusten we wel een cava (€6) en een vermouth (€6). Daarbij maken we een eerste selectie van vier tapas, die allemaal op keramische witte plankjes geserveerd worden. De pimiento del piquillo, gevuld met verse geitenkaas en manzanilla olijf (€7,50) komt in een conservenblikje: de zoete puntpaprika baadt in olie en smaakt lekker fris. De Salchichón Ibérico Maldonado Puro Bellota (€5) blijkt kwaliteitssalami. Voor inktvis heb ik een zwak: dus zeker de gefruite inktvis, aïoli (€9). Ook de artisanale witte pens, gegrild (€6) lonkt: terecht, want deze twee grote schijven zijn top. Tot slot raadt de dame aan om de pan con tomate ‘Coca de Cristal’ (€3) te bestellen. We geven haar gelijk: dit krokante brood met tomaat en olijfolie vult het geheel goed aan.

Ondertussen zijn de glazen leeg en bekijken we de wijnkaart. Bij de wintersuggesties staan enkele betaalbare wijnen: we selecteren uit de rode sectie de Tamiz (€22), 100% tempranillo uit de Spaanse Ribera del Duero streek. Deze stevige wijn met fruitige toets doet het goed bij de tapas en de rest van de avond.

Bij de hoofdgerechten ‘compartir’ staan gezellige gerechten met vaak een Spaanse toets. Wij laten ons verleiden door de zeebaars (1 kg) ‘en croûte de sel’ (€50). Om de 25 minuten wachttijd te overbruggen, bestellen we nog twee tapas: Zeeuwse mosseltjes, in escabèche (€8,50) en jonge prei, gegrild, geserveerd met romesco Priorat Natur (€6,50). De mosseltjes ontgoochelen wat met hun bokaaltjessmaak, de gebrande prei verrast dan weer wel.

Dan komt één van de koks onze zeebaars in zoutkorst tonen. Prachtig beest! Even later verschijnt de vis zonder zout en vel op tafel. Het fileren mogen we zelf doen. De perfect gegaarde zeebaars blijft zo typisch aan de tanden plakken en krijgt twee gietijzeren potjes ter begeleiding: fantastisch gegrilde venkel en een koud slaatje met quinoa, kikkererwten en granaatappel. Dit is genieten.

Koffie en een kruidig koekje, meer hebben we niet nodig om deze geslaagde avond af te ronden.

 

Een reactie achterlaten