Barbiet

Het eerste compliment van deze blogpost gaat naar de naam van de zaak, want geef toe dat Barbiet goed bekt voor een ontbijt- en lunchbar waar groenten de hoofdrol spelen. Als tweede schouderklopje mag de vormgeving er ook wel wezen. Dat bedenk ik terwijl ik op mijn lunchafspraak wacht, met baby Georges in zijn kinderwagen aan mijn zijde. We zitten trouwens vlak achter het tochtgordijn op deze vrij koude winterdag, want de andere tafeltjes lijken me niet zo handig met een Bugaboo ernaast.

Ik probeer alvast mijn keuze te maken… Er zijn acht opties, dus dat lijkt een snel te klaren klus. Toch blijf ik lang twijfelen tussen de toast met hummus, paddenstoelen en als extra een gepocheerd eitje (€ 11,50) of vindaloo met (zoete) aardappel (€ 13). Uiteindelijk zwicht ik voor de Indische stoofpot. En daar lust ik wel een tijm limonade (€ 3,50 – tijmsiroop, spuitwater, citroensap) bij. Door mijn zwangerschap- en borstvoedingsperiode heb ik geleerd om niet tijdens elke lunch standaard alcohol te consumeren. Benieuwd hoelang ik dat volhou!

Het duurt niet al te lang vooraleer onze lunches verschijnen: ik krijg zo’n typisch keramieken schaaltje met daarin de stoofpot van aardappel, zoete aardappel en paprika. Ernaast ligt rijst en wat huisgemaakte mangochutney; van de soyakwark geen spoor. De verse koriander werkt het geheel af, met dit kruid scoor je bij mij altijd… Even proeven! De smaak van het stoofpotje zit goed, alleen vermoed ik dat de Indiërs kun (zoete) aardappel net iets minder beetgaar eten – al moet ik toegeven geen expert te zijn in hun keuken.

Aan de overkant staat een echt plaatje: taco met vegan ‘pulled pork’ (€ 14) – oftewel languit Mexicaanse taco’s gevuld met kruidig gebakken jackfruit, geserveerd met kool, cranberry salsa en guacamole.

Toen ik zelf vegetariër was (van mijn 13de tot mijn 20ste) hield ik niet van vleesbenamingen voor veggie alternatieven – denk aan vegetarische hamburgers of worsten. Wanneer iemand op Twitter een opmerking maakt over ‘vegan pulled pork’, dan moet ik hem gelijk geven. ‘Pulled jackfruit’ was wellicht een gelukkiger keuze… Maar genoeg over de beschrijving, je zou op basis van het zicht eigenlijk wel kunnen geloven dat het om varkensvlees gaat. Ik heb helaas niet geproefd, gewoon vergeten vragen. Mijn vriendin leek in elk geval met veel smaak haar lunch naar binnen te werken.

We lusten nog wel een dessertje en vandaag bestaat de keuze uit cinnamon rolls of cheesecake met citroen en matcha. Beiden zwichten we voor de kaastaart en dat gemarmerde stuk gaat er samen met een cappuccino vlotjes in…

Ik sprong er tijdens de Gentse Feesten al eens binnen, toch tevreden dat ik nu wat uitgebreider kennismaakte met Barbiet… Trouwens: op vrijdag kun je er ook het brood van Bakker Klaas kopen, mits op voorhand besteld.

Veel succes verder, Barbietjes!

Een reactie achterlaten