AIRcafé

De kortste weg naar zee leidt ons tot in Cadzand, ook wel een beetje Sergio Town. Gezien we op de middag en met lege maag vertrokken zijn, smeed ik onderweg al het plan om AIRcafé – het loop-gerust-binnen-gedeelte van Sergio’s AIRrepublic – eens te testen. Vorige zomer stonden we er voor een gesloten deur, bijgevolg beginnen mijn oogjes al te blinken wanneer ik van op afstand activiteit op het terras ontwaar. Wat dichterbij kun je niet meer om de vrij luide house beats heen, alsof Cadzand op Ibiza ligt.

Het terras zit vol. Gelukkig vinden we binnen een tafel waarrond twee volwassenen en een buggy passen, zij het een beetje in de looplijnen van de cafégangers. De missie bestaat uit een snelle hap, dus met een suboptimale zitplaats kan ik zeker om.

De menukaart hangt boven de bar en bestellen doe je tevens daar. Ik krijg carte – joepie – blanche van mijn lief en dan slaat tegen mijn eigen gewoontes ineens de twijfel toe. Want eigenlijk wil ik simpelweg alles proberen! Ik zie veel croques (classic of AIR) voorbijkomen, niettemin mag het voor mij toch iets meer zijn. Zo land ik bij shrimp croquettes (€ 12), kimchi cheese fries (€ 12), Moroccan salad (€ 13,50) en witte wijn (€ 4). Heel even waan ik mij trouwens in één van de Frites Atelier vestigingen, want de garnaalkroketten en de frietjes staan daar vermoedelijk eveneens op de kaart. Ter compensatie zal ik mijn eerste bezoek aan de Gentse Frites Atelier nog even uitstellen.

Ik kom terug bij mijn mannen met de wijn en een wachtschijf. Na minder dan een minuut licht die al op: ik reageer wat verrast en terecht, want de kok drukte per ongeluk een fout nummer in. No worries! De schijf licht even later nogmaals op en de sympathieke chef geeft mij een extra bordje krokantjes (voor bij de Marokkaanse salade) mee om zich te excuseren voor zijn kleine vergissing van daarnet.

Eens alles tussen ons in staat weet ik dat mijn ogen nog maar eens het formaat van mijn buik overtroffen. Ooit zal ik het leren… Ooit.

Mijn eerste hap is een beet van de garnaalkroket. Ik pers er een heel klein beetje limoen over, dip in de tartaarsaus en proef een eersteklas kroket die ik ook al eerder in Sergio’s Antwerpse frituur bestelde.

Het gulle bord kimchi cheese fries valt vooral qua volume op en er lijkt wel een virtueel uitroepteken boven te zweven dat waarschuwt voor deze ontegensprekelijke caloriebom. Het moet gezegd: een kleurrijke en fotogenieke caloriebom. Kimchi cheese fries bestaan dus uit een basis van frieten die getopt worden met kaas, BBQ beef en uiteraard kimchi – oftwel Koreaanse gefermenteerde kool of radijzen. Het geheel krijgt nog meer smaak door een frisse dressing (wellicht op basis van Griekse yoghurt), een pikantere saus (wellicht op basis van sriracha), versnipperde rode ui en verse korianderblaadjes.

Mijn doelstelling om een Marokkaanse salade toe te voegen aan de bestelling wordt ondermijnd wanneer ik ontdek dat de basis van de salade bestaat uit handgerolde couscous. Nog meer koolhydraten, waar ik eerder dacht aan groentjes. Gelukkig zitten er door de fris gekruide couscous wat groenten gemengd en ligt er mooie sla bovenop. De verse munt en de krokantjes – waarvan ik er dus enkele extra kreeg en die overigens opgeleukt werden met olijfolie en kruiden – werken het geheel af.

Iedereen absoluut content, al neem ik me andermaal voor om mij een volgende keer wat meer in te houden… En dan nu die calorieën wegwandelen!

Een reactie achterlaten