Abooov Adanaci

Abooov Adanaci, dat is een Turkse snackbar met een intrigerende naam op een boogscheut van de Gentse Sleepstraat waar vleesspiesen de menukaart vullen. Tussen een broodje of op een bord, alle spiesen worden er met veel vuurvaardigheid gegrild. Vegetariërs, gelieve zich te onthouden!

Foto: Weekend Knack – © CWF&PH

Opvallend feit, nummer 1: de koeltoog ligt echt boordevol brochettes en die worden continu verder aangevuld. Dan kan ik mij enkel de bedenking maken dat hier per avond belachelijk veel kilo’s vlees over de toonbank gaan…

Opvallend feit, nummer 2: gedurende ons ganse bezoek (van al bij al niet meer dan een half uur, later meer hierover) ben ik de enige vrouw bij Abooov Adanaci. Een toch lichtjes vreemd gevoel… Als ik mijn ogen dichtdoe, kan ik mij als het ware teleporteren naar onze reis doorheen Marokko ongeveer tien jaar geleden. Hoewel ik uiteraard weet dat ik me daar niets van hoef aan te trekken, schieten er toch vragen als ‘Is mijn decolleté niet te diep?’ en ‘Is het wel gepast om een pint te drinken?’ door mijn hoofd.

We bestellen aan de toog en de man praat ons al snel een mixed grill aan. Die bestaat uit drie spiesen: köfte (gekruid lamsgehakt), rund, kip. Het gaat allemaal snel en we zijn een beetje overdonderd, tja… Meteen na onze bestelling zie ik mijn vriend al lonken naar de lamskoteletten tussen een klem en de kippenvleugeltjes. Ik herinner me trouwens ook een artikel van Barbara Serulus in Weekend Knack waarin haar exact hetzelfde overkomt: keuzestress en vervolgens instemmen met de debutantenvriendelijke mixed grill. Omdat we niet helemaal zeker zijn of de drie getoonde spiesen voor één of twee personen waren, besluiten we om het allemaal wat te ondergaan en eventueel later nog bij te bestellen.

Pardon my poor pictures…

Mixed grill: köfte, rundspies, kipspies

Mixed grill

Verbazingwekkend vlot krijgen we elk een groot ovalen bord met drie hoofdcomponenten: frisse salade, gekruide tarwekorrels en het gegrilde vlees. De lekkere salade met komkommer, tomaat, rode ui en peterselie werd ongetwijfeld niet lang voor het opdienen bereid. Wellicht zou ik thuis iets minder koolhydraten opscheppen, hier smul ik echter met veel smaak van de licht getomateerde en goed gekruide tarwe. Als saus koos ik voor andalouse, de overkant voor iets meer pit met samourai.

Ik proef van het vlees en geniet het meest van de köfte en de kip, sappig en gegaard zoals het hoort. Nu we beseffen dat het effectief drie spiesen per persoon was, besluiten we dat die andere vleesjes proeven voor een volgende keer zal zijn… Zo heb ik mijn oog laten vallen op een spies met schijfjes aubergine en lamsgehakt. Maar nu concentreer ik me met genoegen op de gemengde grill van köfte, rund en kip.

Een half uurtje later wandelen we buiten, slechts € 27 lichter en tegelijk met de perfecte (lees: zware) fond voor het dansfeestje waar we naartoe fietsen.

Een reactie achterlaten