Museumbekentenisje

Weet je waar iemand met mijn karakter (volgens sommigen autistische neigingen, dwangneuroot) over flipt tijdens een museumbezoek? Over hoe ik op de meest efficiënte manier een zaal ‘afwerk’.

Museumzalen zijn doorgaans ruim, van vierkant tot rechthoekig, met één ingang en één uitgang. Met kunstwerken tegen alle muren en vaak nog wat vitrines in het midden. In welke volgorde kuier je dan het beste langs de werken, zonder onnodig die zaal drie keer te doorcrossen? Eerst langs de zuid- en de westmuur, dan diagonaal de zaal door en vervolgens de oost-en de noordmuur? Of gewoon rondgaan en dan in een rechte lijn van de ingang naar de uitgang? En wat met die vitrines?

Een museum ontworpen als een lange gang met aan de ene kant een langgerekt venster en aan de andere kant de kunstwerken. Dat lijkt mij wel wat…