Groot Vleeshuis

Mijn niet-in-Gent-wonende collega vraagt mij waar je in onze stad kunt ontbijten met een tiental mensen en waar je tegelijk vrij privé kunt zitten. Tja, ik compileerde ooit op Foursquare een lijst met ontbijtplekken in Gent. Daar staan vooral adressen op waar ze cappuccino met melkschuim serveren en bagels of scones – waarvoor dank uiteraard. Al rondsurfend kom ik terecht bij het Groot Vleeshuis. Je weet wel, die historische hal op de Groentenmarkt waar het Galgenhuisje tegen plakt, de Gandahammen aan de dakbalken hangen en een gratis publiek toilet in is ondergebracht.

In het Groot Vleeshuis staat eigenlijk een soort glazen volume, noem het een klein vleeshuis. En daarin wordt ons ontbijt die ochtend geserveerd.

2014-01-24 09.10.35-1

Ons ‘Klein Oost-Vlaams ontbijt’ (€ 12 per persoon) staat inmiddels op tafel. Een bord met drie soorten kaas: regular, met kruiden en met mosterdzaadjes. Twee borden met vlees: salami, paardenlookworst en droge worst enerzijds, gekookte en gerookte ham anderzijds. Verder nog kleine potjes confituur en een grote pot hazelnootpasta. En dan de mandjes met broodtoestanden. Prachtige pistolets! Ik ga er elke zondag kopen voor mijn meneer en moet bekennen dat deze toch wel al wat ik al mee naar huis bracht overtreffen. Bakkerij Himschoot aan de overkant van de markt is overigens de schuldige. Ook van de koffiekoeken en de boterhammen trouwens.

Ik beperk mij tot de ‘koekestuutjes’ (rozijnenbrood voor de niet-West-Vlamingen) en de pistolets. Met wat kaas en wat vlees erbij, én de klemtoon op paardenlookworst. Met een koffie van Hoorens, waarbij zo’n mooi chocoladen zeepaardje ligt van Guylian. Koffie uit een grote kan weliswaar. Wel grappig dat mijn collega bij het vragen naar een cappuccino een glas minstens voor de helft met slagroom gevuld krijgt.

Ja, ik hou enorm van een scone met clotted cream en confituur. Maar zo’n überklassiek ontbijt boordevol streekproducten zorgt voor de verandering van spijs die doet eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *