De Appelier

De Appelier wacht al jarenlang geduldig op mijn restolijstje. Tot voor kort reed ik iedere dag voorbij dat discrete herenhuis op de Citadellaan 47. In tweede, derde, vierde en zo verder instantie verdient dat architecturaal interessante pand zeker een portie aandacht. En deels door mijn veggieverleden sta ik geheid open voor dergelijke concepten – waarmee ik op een groot bord met een brede variëteit aan ingrediënten doel. Dat ik door mijn foursquare check-in tevens de Herbivore badge unlock, neem ik mooi mee.

Ik wandel iets na twaalven binnen en zie dat op quasi alle tafels een bordje met “Geserveerd + naam + tijdstip” staat. De kassadame wijst mij een plekje waar de gasten pas om 12u45 verwacht worden. Reserveren is dus comfortabel. Op dat moment heb ik nog niet door dat er ook een langgerekte stadstuin bij De Appelier hoort, waar het tevens gezellig gevuld blijkt. Het interieur verrast door z’n weinige kitsch en hippieness. 

Ondertussen neemt een dienster mijn bestelling op: gewone dagschotel (€12) en bitter lemon (€2) graag. Even later komt ze melden dat de suikerloze bitter lemon niet voorradig is, dus laaf ik mij aan de gratis waterkan. Na nog tien pagina’s Story krijg ik mijn schotel.

Wat schaft de pot op deze nazomerse woensdag? Volgens het krijtbord…

  • rijst
  • gierst
  • quiche
  • warmoes in saus
  • sojabrokjes met wortel & kokos
  • rauwkost

Mijn zintuigen identificeren de rauwkost als sla, tomaten, rodebietslaatje, appelslaatje, erwtjes-broccolislaatje en luzernescheuten. Verder komt er nog een soort warme pruimenconfituur/chutney op mijn bord te liggen.

Ja, ik geef het grif toe. In dergelijke restaurants ogen borden altijd wat rommelig, maar ter verdediging daag ik iedereen uit om zo’n gamma aan ingrediënten kunstig te dresseren. Naar mijn mening geen evidentie. Alles proeft dagvers en de verschillende gerechten smaken goed door – vooral de sojabrokjes en de warmoes bevallen. Ik worstel met de omvang van de maaltijd, maar slaag er finaal toch in een leeggegeten bord achter te laten.

Een no nonsens veggie adres met het gebruikelijke geitenwollensokkengehalte. Goedgekeurd om sporadisch een herbivore honger met omvangrijke H te stillen!

2 thoughts on “De Appelier

  1. De afhaalschotels zijn ook een aanrader (op vrijdag wagen we ons daar op het werk wel eens aan). Ik vermoed dat dat telkens de dagschotels zijn, maar dan in 2 handige schaaltjes om mee te nemen. Daarin is wel alles goed ‘georganiseerd’ (warm en koud apart, aparte vakjes voor verschillende dingen). Ik worstel ook altijd met de hoeveelheid, maar ’t is wel altijd zeer lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *