1984

Een boek van George Orwell

Dit boek staat al jaren in mijn boekenkast. Ongelezen, of toch tenminste door mij. Ik kreeg het ooit van mijn vader, die het kocht in zijn studententijd. Binnenin staat dan ook te lezen: “Patrick – Gent, 1973”. Exact 40 jaar later neem ik het bij gebrek aan nieuw, recent leesvoer mee op reis naar Corsica! De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik eerst de andere drie exemplaren uitlees voorleer ik aan 1984 begin.

2013-09-08 12.07.20

George Orwell schreef in 1949 deze bekende dystopie – een woord dat ik vandaag leer van Wikipedia en blijkbaar het antoniem van utopie is. Hij omschrijft dus een toekomstvisie waarbij voornamelijk de negatieve elementen naar voor geschoven worden en bijgevolg een wereld waarin niemand zou willen leven. 1984 (zelf ben ik geboren in 1983) is inmiddels voltooid verleden tijd. Orwell zat er dus naast, of had wellicht nooit echt de intentie om er op te zitten…

Mijn vader verwees wel vaker naar dit boek, zeker in volle Big Brother tijden. Want de alomtegenwoordige man met de knevel op de cover heet in Orwells wereld Grote Broer. Hij is de – al dan niet van vlees en bloed – leider van de Partij die een wel erg extreme vorm van communisme aanhangt. De Partij regeert over Oceanië; Oceanië is één van de drie wereldmachten, naast Eurazië en Oostazië. De bevolking wordt ingedeeld in de Kernpartij, de Randpartij en de proles. De laatste groep maakt 85% van de bevolking uit en heeft totaal geen rechten. De ideologie is Engsoc, de taal-in-ontwikkeling Nieuwspraak. De Partij heerst met staalharde hand: terreur van de Dunkpolitie en continue controle door teleschermen. En wat een foodie als ik nog het meest tegen de borst stoot: het afgrijselijke eten. Genieten is staatsvijand nummer één in Oceanië. Pretbedervers!

OORLOG IS VREDE
VRIJHEID IS SLAVERNIJ
ONWETENDHEID IS KRACHT

Het eerste kwart moet ik mezelf wat moed inspreken om vol te houden, want zoals ik altijd onderstreep lees ik ALLE boeken uit. Geleidelijk aan voel ik mij meer betrokken bij Winston Smith die professioneel de geschiedenis vervalst in het Ministerie van Waarheid en zich tegelijk blijft verzetten tegen de wereld waarin hij leeft.

En zo heb ik ook nummer 19 van De Tijd lijst met de 100 beste romans aller tijden achter de kiezen… Ik neem mij voor om er nog meer te consumeren!

‘1984’ holderdebol.comder kopen?