Thailand – eerste indrukken

Intussen zijn we alweer twee weken terug in België na ons eerste Aziatische avontuur ever: 25 dagen (het langst ooit van huis) voor een niet uitgestippelde tocht door Thailand, van 28 mei tot 21 juni 2014. In grote lijnen brachten we een week in het noorden door (Chiang Mai + Pai + Sukhothai), een week op de zuidelijke eilanden (Koh Samui + Koh Phangan + Koh Tao) en een kleine week in Bangkok. Meer details vind je in mijn blogpost over de route en de guesthouses.

2014-06-02 15.30.53

Uiteraard kan ik als fan van lekker eten niet om de geweldige Thaise keuken heen. Over op straat eten, noedelsoep, gedroogd varkensvlees en meer van dat schrijf ik in Thailand – the food. Altijd fijn als verwachtingen met de vingers in de neus ingelost worden!

We zijn absoluut geen geroutineerde globetrotters, maar met drie weken door Cuba en twee weken door Marokko weten we wel wat het is om zonder strak plan en met een goedgevulde rugzak door een land te trekken. Thailand reist extreem gemakkelijk… We waren er tijdens het laagseizoen en ten tijde van een zoveelste staatsgreep, wat er natuurlijk voor zorgt dat er weinig tot geen overbelasting van het toerisme is. Je kunt in elke guesthouse of in elk resort binnenstappen zonder “Volzet!” als boodschap te krijgen en bovendien lukt het om het laagste tarief te onderhandelen. Zo merken we dat we soms tot vier keer minder betalen voor een verblijf.

2014-06-09 11.34.32

Verder kun je je à la minute verplaatsen met het vliegtuig, de trein, de bus, de minibus, de boot, de songthaew (een soort pick-up taxi), de tuktuk, de scooter, de fiets. Al deze mogelijkheden hebben we benut en met stip op één van het transportlijstje staat de scooter. Zowel in Chiang Mai, Pai, Sukhothai als op Koh Samui en Koh Tao huren we een exemplaar aan gemiddeld 200 baht voor 24 uur. Heerlijk, die vrijheid! Mijn alles-met-een-motor-lievende vriend voorop en ik met de handen rond de middel, de haren in de wind. Zolang je op asfalt en dergelijke blijft, is er absoluut geen probleem. Wanneer we het binnenland van het zuidelijke eiland Koh Samui in trekken, gaat het echter een beetje fout. De baantjes worden smaller, steiler, hobbeliger en keihard onverhard. Dankzij de stuurkunsten van de wederhelft komen we er zonder kleerscheuren vanaf. Na een paar uur rondrijden komen we terug uit op het punt waar we van de kustweg zijn afgeweken! En dat was allesbehalve de bedoeling… :)

2014-05-31 13.02.01

Thailand, met de T van tempels ook wel. Als mijn lief vraagt wat er allemaal te zien is op een volgende bestemming, antwoord ik standaard: “Euhm… Ik heb ergens gelezen dat er een paar tempels staan!”. Lachen! Want in Thailand kom je dus voorbij wat na wat wat na wat. Je hebt het al door: tempel in het Thais is ‘wat’. In Bangkok staan de meest spectaculaire, met onder meer de wereldvermaarde liggende Boeddha. Desalniettemin kom je overal verrassend interessante sporen van het boeddhisme tegen: een gigantische witte Boeddha tegen een bergwand of een boeddhistisch festival waar bloemen worden geofferd, beeldjes met goud worden belegd en monotoon ritmische trommelgroeperingen.

2014-05-30 16.14.54 2014-06-02 12.07.04 2014-06-17 13.58.40

Naast de cultuur regeert ook de natuur in Thailand. Prachtige berglandschappen, witte stranden, boeiende fauna en flora. We zagen opvallend veel vlinders en interessante vogeltjes. Op olifanten stootten we gelukkig niet in het wild. Tegelijk valt het ons erg tegen dat Thai absoluut geen ecologisch bewustzijn lijken te hebben. Overal afval, zelfs in het meest idyllische landschap! Hopelijk komt hier in de toekomst verandering in.

Tot slot nog iets over die fameuze glimlach. Ja, we hebben zeker een groot deel sympathieke Thai ontmoet tijdens onze reis… Desalniettemin waren er ook velen met een eerder geforceerde lach op het gezicht of zelfs de ronduit onbeleefden. Toeristen staan gelijk aan inkomsten en je merkt echt overal dat dit de belangrijkste inkomstenbron van het land is. We voelen ons helaas net iets vaak wandelende bahts.

Het klopt voor de volle 100% dat Thailand het perfecte instapland is om kennis te maken met Azië als continent. De volgende bestemming mag wat mij betreft Japan zijn, terwijl mijn wederhelft aan Indië denkt.

•••

Meer over Thailand?

Thailand – de route, de guesthouses
Thailand – the food